Startsida / Inlägg

Svenska superduon tävlar om 13 miljoner – i ”Fortnite”-turnering

av Effie Karabuda
fortnitepax
Harald ”Powder” Gimre tävlar i ”Fortnite”. Foto: Alliance/Epic Games

Mycket står på spel för de svenska stjärnskotten ”Powder” och ”Tickeling”. ”Fortnite”-duon kan vinna miljoner i turneringen PAX West Summer Skirmish.

Två talangfulla svenska spelare tar sina karriärer till en helt ny nivå. Harald ”Powder” Gimre och Gustav ”Tickeling” Hogland deltar i den stora ”Fortnite”-turneringen PAX West Summer Skirmish i Seattle som startar idag, fredag den 31 augusti, och avgörs i finalen på måndag den 3 september. De har chansen att kamma hem ett riktigt drömbelopp.

Prispotten ligger på drygt 13,6 miljoner kronor, varav cirka 2 miljoner går till förstapriset. Dessutom kan deltagarna plocka på sig en del del saftiga bonusar. ”Powder” och ”Tickeling” värvades bara för några veckor sedan av den Sverige-baserade e-sportorganisationen Alliance – som en ny satsning för ”Fortnite”-scenen.

– Det här kommer bli grymt! Vi är så tacksamma för den här möjligheten från Alliance. Det är skönt att ha ”Powder” vid min sida eftersom att det är första gången jag är i USA, säger Gustav ”Tickeling” Hogland.

Medspelaren ”Powder” instämmer och är minst lika peppad inför tävlingen. Han menar att arrangörerna Epic Games har försökt göra turneringen ”så casual som möjligt” med ett först-till-kvarn-upplägg. Man får inte heller använda sin egen utrustning.

– Det känns sjukt häftigt att vara här. Jag kan inte riktigt förstå hur mycket pengar vi egentligen spelar om. Just nu är klockan 04.15 i Seattle och vi är på väg att ställa oss och vänta på kön till kön. Man fick inte börja köa innan klockan 06.00. Jag tror det kommer slå mig först i finalen hur stor eventet egentligen är, förklarar Harald ”Powder” Gimre för Aftonbladet Spela.

Kvalmatcherna pågår från fredag till söndag – där man kör tre heat varje dag med två matcher vardera. Man tar sedan ut 32 spelare från varje heat som möts i en delfinal. Till sist går 33 personer vidare till den stora måndagsfinalen som består av sex matcher. Gimre och Hogland tävlar egentligen som en duo i ”Fortnite”, men just PAX West-turneringen har inga lagdiscipliner.

När det gäller vinstchanserna är ”Powder” försiktigt positiv.

– De är kanske inte de högsta, men chansen finns. Jag tror definitivt att vi är bland de bästa här, men det gör det svårare att komma hela vägen från Sverige jämfört med att bo här i USA. Till exempel har varken jag eller Gustav kunnat spela ”Fortnite” på två dagar. Men vi ska göra vårt bästa för att först kvala in till finalen på måndag. Där kan allt hända!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB