Startsida / Inlägg

Det börjar bli sömnigt på isen i ”NHL 19”

av Jesper Englin
nhl19recension
Foto: EA
Rate

NHL 19

Från 12 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: EA Vancouver

Utgivare: EA Sports

”NHL 19” saktar ner tempot och kräver att jag följer efter. Men det är inte helt säkert att mitt redan prövade tålamod orkar hänga med.

NHL är en extremt oförutsägbar liga. Förra säsongen gick söndersågade nykomlingarna Vegas Golden Knights hela vägen till Stanley Cup-final och svenske grovjobbaren William Karlsson blev plötsligt en av världens vassaste målskyttar.

EA:s ”NHL”-spel går åt motsatt håll. Under tio år har serien frusit fast med skenorna i isen och inte rört sig nämnvärt framåt. Det är nödvändigtvis inte bara negativt eftersom grunden är bra. Men det börjar ändå kännas sömnigt att återigen ta sig an en förvillande lik upplevelse i ”NHL 19”.

En detalj som utvecklarna tryckt på inför årets upplaga är den förfinade skridskoåkningen. Ironiskt nog upplever jag den frustrerande på grund av hur mjäkig den känns. Det är svårt att slita sig loss från backarna, även om man har en fri yta. Försvararna kommer automatiskt ikapp på ett riktigt ”Mario Kart”-vis – som om det satt ett gummiband mellan mig och dem. Eftersom det också är väldigt effektivt att stöta bort pucken med klubban i försvarsspelet leder det till en tajt och stundtals grötig matchbild som prövar mitt tålamod.

Foto: EA
Foto: EA

Men faktum är att när jag tar ett djupt andetag och anpassar mitt spel till det långsammare tempot så hittar jag trots allt en skön rytm. Krävande, men tillfredsställande. Jämfört med de bästa versionerna av ”NHL” saknas ändå ett visst tryck i alltifrån skott till räddningar. De har inte samma köttiga inverkan som jag förknippar med sporten.

I menyerna blir jag nästan yr av alla valmöjligheter. Här kan jag dumpa ner oändligt många timmar i ett slukhål av hockey. Självklart finns sedelpressen Hockey Ultimate Team med – där mikrotransaktioner får mig att samla virtuella hockeykort och diverse varianter av säsongslägen. Samtidigt som det är ett bisarrt stort fokus på utomhushockey och plojiga tre mot tre-matcher.

Foto: EA
Foto: EA

Det är kul att i princip allt går att spela tillsammans i soffan eller online, men jag önskar att fokus kunde ligga mer på kärnan. Själva spelet på isen. Att köra hockeymatcher en mot en är fortfarande svårslaget när det kommer till sportgenren, men tiden börjar rinna ut för EA Vancouver.

Det här är sista året de kommer undan med att marginellt finslipa ”NHL”. Nästa år vill jag se en William Karlsson-lik utveckling – med mer explosivitet och finess.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB