Startsida / Inlägg

”FIFA 19” ännu ett bevis på varför serien säljer så bra

av Jesper Englin
fifa19recension
Foto: Electronic Arts
Rate

FIFA 19

Från 3 år

Format: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Xbox 360, Playstation 3

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: EA Vancouver, EA Romania

Utgivare: EA Sports

Tack vare ökad dynamik både på planen och i berättandet skiner ”FIFA 19” lika starkt som  självaste Ronaldo.

Pulsen hos många fotbollsnördar gick upp i somras när det stod klart att Ronaldo lämnat Real Madrid för Juventus. Men det var nog ingenting jämfört med hur EA kände. Omslagspojken för ”FIFA 19” såg till att utvecklarna var tvungna att designa om framsidan i halsbrytande hastighet, samt hela introt för spelet. Nu vill man mer än gärna hamra in att man lyckats sno Champions League-licensen från Konami – till den grad att jag tvingas genomlida en flera minuter lång uppvisning av Ronaldos betydelse för turneringen. Själv hamrar jag mest på handkontrollen för att få komma vidare.

fifa19_2
Foto: Electronic Arts

Gudskelov är resten av spelet betydligt mindre stelt. Sällan har ”FIFA” känts såhär bra att kontrollera. En mängd förändringar i Frostbite-motorn har skapat en fin balans mellan fart och eftertänksamhet. Om jag tajmar mina passningar går det att snirkla sig runt även skickliga försvar och har jag tålamodet finns verktygen för att stänga defensiven mot tekniska lirare.

Med större fokus på att ta bort ytor för motståndaren är det tur att även skotten känns mer välavvägda än tidigare. När jag droppar ner för att hindra kvicka spelare från att hota blir jag ofta straffad av ett snärtigt distansskott i krysset. Bollen är friare än i något tidigare ”FIFA”-spel och det leder till mer ovissa situationer – bort från de förutsägbara mönster jag kritiserat serien för många gånger.

fifa19_4
Foto: Electronic Arts

En annan detalj som fräschar upp är berättelsen i The Journey. Nu har både lillasystern Kim och bästa kompisen Danny Williams sina egna kampanjer och jag kan när som helst skifta mellan de tre perspektiven. Att få styra karaktärerna och fysiskt uppleva deras med- och motgångar genom handkontrollen lyfter manuset till en högre nivå än det egentligen förtjänar. Samtidigt överraskar EA positivt genom att ta upp ämnen som sexism inom fotbollen på ett oväntat klarsynt sätt. Överhuvudtaget är ”FIFA 19” nästan löjligt packat med välgjort innehåll, som präglat serien ett tag nu.

Det är lätt att förstå varför förra spelet sålde i drygt 24 miljoner exemplar, och helt ärligt är det väl typ så många mål Ronaldo kommer att göra i Serie A under säsongen. För precis som ”FIFA” verkar han bara bli bättre och bättre för varje år.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB