Startsida / Inlägg

Kolla in makalös ”Fallout”-cosplay – gjord av svenska fansen

av Effie Karabuda
falloutcosplay
Foto: Lady Lorethia/Miss Deliana

Hajpen inför ”Fallout 76” är total. Här är några svenska cosplayers som inspirerats av rollspelsserien och skapat sina egna postapokalyptiska dräkter. 

På nördkonvent runtom i landet ser vi gamers visa upp sig på mässgolven iklädda spektakulära skapelser. Men vissa outfits sticker ut mer än andra. Två stycken som verkligen glänser på den svenska cosplayscenen är Miss Deliana och Lady Lorethia. Deras ”Fallout”-dräkter är inte bara tappa-hakan-snygga, utan också läskigt autentiska.

De postapokalyptiska Bethesda-spelen utspelar sig i en retroframtid under 2100- och 2200-talet där ett kärnvapenkrig har lämnat tydliga spår. Med andra ord är det ett tacksamt universum att utforska rent designmässigt.

Lady Lorethia cosplayar som reportern Piper känd från ”Fallout 4”. Miss Deliana har tolkat Vault Girl som är en kvinnlig version av Vault Boy – en slags maskot för organisationen Vault Tec som byggde skyddsrum åt USA:s befolkning.

LADY LORETHIA – PIPER
Instagram: @ladylorethia Facebook: LorethiaCosplay
Lorethia_piper
Foto: Lady Lorethia

Varför just ”Fallout”?

– När ”Fallout 4” annonserades ut på E3-mässan ville jag förbeställa spelet direkt. Jag visste redan då att jag skulle falla pladask för ”Fallout”-världen och ville därför cosplaya en karaktär från spelet. I ”Fallout 4” är Piper en av de första kompanjonerna man får träffa. Hon är spännande karaktär med hes röst och kaxig attityd. Jag menar, what’s not to love? Dessutom gillar jag hennes karaktärsdesign, den liksom sticker ut i mängden.

Hur skapade du din dräkt?

– Vanligtvis är jag en cosplayare som gör de flesta av mina dräkter från grunden. Men Piper skulle bli ett mer casual-projekt för min del så därför valde jag att köpa diverse secondhandkläder för att sedan modifiera dem. Kappan är till exempel secondhand som jag ytbehandlat genom att slipa med sandpapper och multiverktyg för att få till den slitna wasteland-looken som Piper har. Hennes ikoniska keps sydde jag från grunden och patinerade med färg för att få den att se lite smutsig ut. Med färg och sandpapper kan man få det mesta att se slitet och välanvänt ut!

IMG_20160219_151131
Foto: Lady Lorethia
Lorethia_piper
GIF: Musti Photography

Ska du göra något nytt inför lanseringen av ”Fallout 76”? 

– Jag är verkligen nyfiken på ”Fallout 76” och tänker att jag kanske kan hitta en karaktärsdesign därifrån som jag vill skapa…

 Vad har du fått för reaktioner på din cosplay?

– Piper är nog den dräkt jag fått mest uppmärksamhet för, både online och på konvent. Mina bilder spreds på internet tack vare Bethesdas egen sida som delade min bild. Många känner igen karaktären och antingen älskar eller hatar man henne. Men jag kan ändå förstå andra gamers, Piper står ALLTID i vägen eller triggar larm när man försöker stealtha.

MISS DELIANA – VAULT GIRL
Instagram: @missdeliana
sannacosplay1
Foto: Miss Deliana

Varför just ”Fallout”?

– Det är en spelserie som legat mig varmt om hjärtat ända sedan jag började spela i slutet på 90-talet. Det är svårt att förklara varför, men det är någonting med det postapokalyptiska som verkligen tilltalar mig. Särskilt i kombination med sönderfallen 50-talsidyll.

Hur skapade du din dräkt?

– Det började med ett plagg i väntan på ”Fallout 4”. Det mest ikoniska som finns i ”Fallout”-universumet är den overall som huvudkaraktären bär i början av varje spel, men jag ville skruva till det lite. Eftersom spelserien leker mycket med 50-talsidyllen ville jag kombinera den annars rätt så praktiska overallen med en tidstypisk, egentligen ganska opraktisk klänning. Klänningen tog kanske en månad från början till slut. Sedan dess har jag låtit outfiten växa, genom att bygga nya vapen och rustningsdelar att komplettera med allt eftersom. Det är på sätt och vis ett pågående projekt. Det är alltid lite så med posapokalyptisk cosplay.

sannacosplay02
Foto: Miss Deliana

Ska du göra något nytt inför lanseringen av ”Fallout 76”? 

– Ja, en helt ny dräkt är i planeringsstadiet här hemma. Det är ju ett tag kvar tills spelet släpps, så det är något av en utmaning att försöka hitta tillräckligt högupplösta bilder och videos att använda som källmateria. Det gör mig lite nostalgisk faktiskt till just den där hösten när jag sydde klänningen.

Vad har du fått för reaktioner på din cosplay?

– Responsen har varit fantastisk! Trots att jag tagit mig kreativa friheter med dräkten så känns den genast igen för vad det är. På till exempel Comic Con kan jag sällan gå mer än några meter utan att bli stannad för att ta foto. Det är så himla roligt att se hur glada andra kan bli av grejer man skapat!

”Fallout 76” släpps 17 november till Playstation 4, Xbox One och PC. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB