Startsida / Inlägg

”PES 2019” håller fortfarande gnistan vid liv

av Jesper Englin
pes2019recension
Rate

Pro Evolution Soccer 2019

Från 3 år

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Pris: Ca 499 kr

Utvecklare: PES Productions

Utgivare: Konami

”Pro Evolution Soccer” är inne på sin 18:e upplaga. Kan spelets nyheter ge tillräckligt med pirr i magen och få mig att falla igen?

Jag och min fru har varit tillsammans sedan 2002. Året innan träffade jag ”Pro Evolution Soccer” för första gången. De två relationerna har ganska många likheter – båda var till exempel kärlek vid första ögonkastet. Ingen av dem är en dans på rosor men de har innehållit tillräckligt många magiska stunder för att hålla gnistan vid liv.

Till årets bröllopsd – förlåt, releasedag – har Konami lovat fler av just de där sprakande ögonblicken. Genom att lägga till spelarnas verkliga karaktärsdrag ökar känslan av att faktiskt kontrollera de riktiga stjärnorna på planen. Pogba ser ut att ha all tid i världen när han traskar runt med bollen på mittplan, Diego Costa känns som ett ostoppbart godståg och Raheem Sterling flänger runt med armarna när han springer.

pes19_4

Just detta, att uppleva djupet i spelarnas agerande och hur lagens olika stilar påverkar matcherna, har alltid varit en av ”PES” största styrkor. Så är det fortfarande. I och med stöd för 4K och HDR ser allt dessutom mycket mjukare och mer flödande ut.

Försvarsspelet är lite trögare och mer tålamodskrävande än tidigare. Det leder till att snabba spelare i större grad kan utnyttja misstag och rycka sig fria, men också att bra positionsspel och skickliga defensiva spelare kan stänga ner matcher.

Utanför linjerna märks det att jag och serien har haft en lång relation. Jag blir inte särskilt överraskad eller pirrig längre. Spellägena Master League och My Club levererar förväntade men välgjorda upplevelser, utan några större förändringar. Det är helt enkelt väldigt bra vardagsmat.

pes19_3

Såhär i början är nätkoden inte helt hundra. Onlinematcherna får en halv sekunds fördröjning som drar ner flytet i spelet. Att köra offline i soffan med en kompis funkar betydligt bättre, då spelets dynamik verkligen kommer till sin rätt. I de stunderna märks det att ”PES 2019” är ett fotbollsspel i världsklass.

Årets upplaga är ingen revolution som ger himlastormande känslor, utan ett av en rad varsamt förbättrade spel. Men mycket mer behövs inte. En kärleksfull och stabil grund – precis som alla bra, långa förhållanden.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB