Startsida / Inlägg

”The Witcher”-författaren kräver 140 miljoner – av spelutvecklarna

av Effie Karabuda
thewitcherandrzej
Foto: CD Projekt Red/Wikipedia

Polska fantasyförfattaren Andrzej Sapkowski ställer höga krav på utvecklarna CD Projekt Red. Nu vill han ha 140 miljoner kronor i royalties för ”The Witcher”-serien. 

Andrzej Sapkowski lade grunden för de prisbelönade ”The Witcher”-rollspelen med sina böcker om den stilige monsterjägaren Geralt. Rättigheterna till originalmaterialet köptes upp för en klumpsumma av studion CD Projekt Red i början av 2000-talet. Men trots att Sapkowski redan dragit in storkovan på sina romaner kräver han nu ännu mer pengar i royalties, rapporterar Variety.

Författaren menar att han enbart fått betalt för det första ”The Witcher”-spelet. Han hade förväntat sig att även tjäna pengar på de två uppföljarna, expansionerna och kortspelet ”Gwent”. Sammanlagt har alla titlar i serien sålts i över 33 miljoner exemplar, om man kikar på försäljningssiffrorna från slutet av 2017. Sapkowski och hans advokater kräver att han i alla fall får sex procent av all inkomst från spelen, det vill säga 140 miljoner kronor.

CD Projekt Red är inte särskilt sugna på att dela med sig mer av vinsten. I ett pressmeddelande skriver företaget att de vill upprätthålla en god relation med författare bakom deras spel och hitta en vänskaplig lösning på situationen. Men utvecklarna understryker samtidigt att det är viktigt att stå fast vid innehållet i kontrakten.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB