Startsida / Inlägg

”Spyro Reignited Trilogy” är glädje i dess renaste form

av Effie Karabuda
spyrorecension
Foto: Activision
Rate

Spyro Reignited Trilogy

Från 7 år

Format: Playstation 4, Xbox One

Pris: Ca 349 kr

Utvecklare: Toys for Bob

Utgivare: Activision

20 år gamla plattformshiten ”Spyro” gör en eldig comeback. Den lila draken har fått ett rejält ansiktslyft, men hade mått bra av en lite mer intensiv detox.

Efter att ha vigt mitt liv åt galopperingssimulatorn ”Red Dead Redemption 2” känns ”Spyro Reignited Trilogy” som en befrielse. Att bryta ner alla mina sysslor till att endast samla juveler, befria drakar, hoppa, flyga, dyka och spruta eld har en nästintill förlösande effekt på mig. Det här är inget evighetsuppdrag med mänsklig misär och tobakstuggande banditer. Remastern av de tre första ”Spyro”-spelen är bara glädje i dess renaste form.

Det märks att uvecklarna Toys for Bobs har en enorm respekt för serien och förvaltar nostalgiarvet med silkesvantarna på. Animationerna, rörelserna och själva mekaniken är i princip oförändrad. Fansen kommer inte ha några som helst svårigheter med att kicka igång muskelminnet. Grafiken för däremot tankarna till ett fräschare ”Skylanders” och är helt klart riktad till en yngre publik.

spyro3
Foto: Activision

Jag gillar att ”Spyro” ser lite plastigare och barnsligare ut. Det var precis det här lilla kirurgiska ingreppet som behövdes för att nytolkningen skulle få mer personlighet. Det är mjukare, charmigare och mer sammanhängande i sin look. Jag tror att kidsen har lättare att relatera till den här Dreamworks-vibben. Levande detaljer så som att det gröna gräset bränns upp och blir svart när jag sprutar eld, eller att draken börjar slicka på sina klor när jag lämnar honom ensam ett tag, förhöjer också lekfullheten.

Det konstiga med den nya versionen är att den är helt bipolär i sina svårighetsgrader. Vissa segment hade typ en 4-åring klarat av, men ibland händer det att jag fastnar alldeles för länge vid hoppen och kan inte ens ta mig över en låg kant. Alla sekvenser under vatten är också på tok för snurriga. Kanske ställer kameran till det för mig då den befinner sig väldigt lågt ner och nära.

spyro1
Foto: Activision

Jag förstår att man vill hedra originalet och arbeta så autentiskt som möjligt. Men viljan att restaurera retrospelen in i minsta detalj ska inte behöva sätta stopp för tekniska framsteg. Det har trots allt gått 20 år sedan det första äventyret släpptes och det finns mycket att lära av modern spelmekanik. Ett plattformsspel ska inte kännas såhär osmidigt.

Spyro, din makeover är verkligen jättefin. Men jag önskar att någon skickat dig till typ Yasuragi och låtit dig köra en riktig juicefasta. Då hade du kanske fått mer spänst i vingarna.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB