Startsida / Inlägg

”Super Smash Bros. Ultimate” ger allt och lite till

av Effie Karabuda
supersmashbrosrecension
Rate

Super Smash Bros. Ultimate

Från 12 år

Format: Nintendo Switch

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Nintendo

Utgivare: Nintendo

Nintendo satsar allt. ”Super Smash Bros.”-serien har aldrig varit så fullmatad med innehåll – utan några som helst kompromisser.

”Kommeeeeer” ropade jag från mitt rum och ljög. Man kan ju inte avbryta mitt i en ”Smash”-match bara för att pappa säger att det är middagsdags. I början av 2000-talet var min lila Gamecube min absolut bästa vän. Jag har inget minne av att jag gjorde något annat än att spela efter skolan – och ”Super Smash Bros. Melee” var helt klart en favorit.

När Nintendo släpper ”Super Smash Bros. Ultimate” flera år senare kastas jag tillbaka till barndomen. Den gamla ”bara en match till”-reflexen kickas igång och det här med självdisciplin är inget jag jobbar med. Fightingspelet är för mig vad ”Fortnite” är för en 10-åring – det vill säga något som jag varken kan eller vill sluta spela.

Trots att ett gäng banor – och egentligen hela upplägget – känns igen sedan tidigare lever inte den japanska speljätten på gamla meriter. Det är inte nostalgin som gör att jag har svårt att lägga ifrån mig konsolen. Det är snarare nyfikenheten på allt innehåll. Alla karaktärer som någonsin varit med i serien har klämts in i den här versionen, men bara åtta av dem är tillgängliga från start.

Med andra ord har jag mycket att stå i. Jag låser upp figur efter figur genom att köra turneringsläget ”classic mode” och såklart vanliga ”smash” där jag spelar lokalt mot vänner eller botar. Storydrivna soloäventyret ”world of light” överraskar med sitt samlande av ”spirits” som ger mig olika för- och nackdelar i striderna. Det gäller att vara utrustad med rätt andar för att slippa bli mosad av eldiga motståndare. Alla spellägen bjuder på roliga konstellationer av upplägg och spelare där jag ofta får vara med och skräddarsy reglerna.

Spelet faller tyvärr lite på onlineläget och handkontrollerna. Att tävla över nätet är en laggig upplevelse som kommer få e-sportare att gråta blod på grund av alla förlorade frames. Även mina joy-cons är för osköna och taffliga för finlir. Jag rekommenderar verkligen att investera i en pro controller.

Nintendo har lyckats proppa nya ”Super Smash” med otroligt mycket content utan att kvaliteten blir lidande. Och jag är helt fast. Vilken tur att ingen förstör och ropar att maten är klar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB