Startsida / Inlägg

10 000 åkte på rymdresa – kraschade ”Elite Dangerous”

av Effie Karabuda
elitedangerous
Foto: Frontier Developments

Över 10 000 spelare gav sig ut på en rymdexpedition i ”Elite Dangerous” – som ska pågå i drygt åtta månader. Men trycket var så enormt att servrarna kraschade. 

Under söndag kväll samlades totalt 10 900 spelare för att ge sig ut på kanske sitt livs resa i rymdsimulatorn ”Elite Dangerous”. Planen är att åka till utkanten av Vintergatan, närmare bestämt 65 279 ljusår ifrån solen. Gruppen ska besöka solsystemet Beagle Point och sedan åka återvända hem i säkert förvar. Men det blev en tuff start på färden.

Servrarna fick sig en rejäl omgång när tusentals rymdskepp hoppade på en och samma gång. Många användare hade svårt att logga in, till och med i ”solo play”. Men spelet verkar repa sig i skrivande stund och fler och fler har gett sig in i matchen igen.

Den senaste gången något liknande hände var för ett år sedan. Men det var i betydligt mindre skala. Då hade ”bara” 3000 personer warpat samtidigt, och dessutom på rätt så utspridda platser.

Den nya utflykten – som går under namnet Distant Worlds 2 – är en av de farligaste man kan ta sig an i spelet och kommer att ta ungefär åtta månader att slutföra. Personerna som organiserar expeditionen har planerat en rutt där deltagarna ska få chansen att göra olika upptäckter och delta i massiva strider.

För att kunna ro projektet i land krävs det att spelarna samarbetar och ansvarar för olika områden. Det finns alltifrån mekaniker, räddningspersonal, stridspiloter och läkare i flottan. Alla får resa i sin egen takt, men för att hålla schemat finns det ändå vissa ställen man måste befinna sig på vid bestämda tidpunkter.

”Elite Dangerous” släpptes 2014 och försöker porträttera galaxen på ett så verklighetstroget sätt som möjligt. Totalt finns det 400 miljarder stjärnsystem för spelarna att utforska.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB