Startsida / Inlägg

Switch åker snålskjuts på ”New Super Mario Bros. U”

av Effie Karabuda
newsupermariobrosudeluxe
Foto: Nintendo
Rate

New Super Mario Bros. U Deluxe

Från 3 år

Format: Nintendo Switch

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Nintendo

Utgivare: Nintendo

Slösa inte pengar på ”New Super Mario Bros. U Deluxe” om du redan testat det på Wii U. Men för den ofrälsta Switch-ägaren är det ett alldeles självklart köp.

Söndagsångesten var real. Det var en dag där kaffet hade tagit slut och min pappa hade halkat på isen och slagit i huvudet så att han skrämde livet ur både mig och min bror. Med denna redan skakiga grund skulle jag fortsätta min resa i ”New Super Mario Bros. U Deluxe”.

Plattformsäventyret är inte helt optimalt för en person som jag som har nära till svordomar och raseriutbrott vid minsta lilla påfrestning i ett spel. Man skulle kunna tro att jag i alla fall hade en skön start och att det eskalerade först när jag betat av hälften av alla 164 banor. Så var det inte. Efter några svängar bland lava, slott, gigantiska svampar och gröna rör var jag förstörd. Bara synen en goomba fick mig att totalt tappa det.

Egentligen tycker jag att det är ganska så trevligt att Switch också får ta del av Wii U-spelet som ursprungligen släpptes 2012. Men för mig – som genomled spektaklet vid första lanseringen – blir det mest ett hopkok av en mängd plågsamma flashbacks. Det är inte mycket nytt som har lagts till, förutom DLC:et ”New Super Luigi U” som läskigt nog är ännu svårare än huvudspelet. Man kan säga att den nya konsolen får den tidigare succén serverad och klar och anstränger sig inte för att fräscha upp den.

Men för någon som missade att köpa klassikern till Wii U finns det absolut en tjusning i att se Mario jonglera eld- och isbollar och flyga runt i ekorredräkt. Om du vill spela rätt så bekanta men roliga och framför allt utmanande banor är det här en värd investering. Singleplayer har en mer seriös framtoning och co-op är ett renodlat kaos där alla inblandade förstör för varandra. Tillsammans bildar de två lägena en perfekt balans.

Switch-versionen kan också skryta med sin nybörjarvänlighet. Om du inte pallar ta den hårda Mario-vägen kan du ömsa skinn till Toadette eller Nabbit och i princip kuta förbi fienderna utan att ta någon som helst skada. Själv hade jag en liten Nabbit-sparfil som jag besökte då och då för att lugna min stressade själ.

Det var en tuff dag igår. Men jag kom ändå till insikten att jag behövde ta mig igenom den här prövningen. Och vissa Nintendo-spel ska helt enkelt bara ingå i ens bibliotek, även om de är lite nygamla. ”New Super Mario Bros. U Deluxe” är ett sådant.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB