Startsida / Inlägg

Därför spelar min bästis fortfarande ”Hogwarts Mystery”

av Effie Karabuda
Foto: Privat
Foto: Privat/Jam City/Warner Bros

Alla har avinstallerat Harry Potter-mobilspelet ”Hogwarts Mystery”. Förutom min bästis Nora. Jag ställde henne mot väggen och lät henne försvara sitt spelande. 

När ”Hogwarts Mystery” släpptes i april förra året rasade Harry Potter-fansen. Mobilspelet, som var gratis att ladda ner, krävde att man betalade pengar för att ta sig vidare i berättelsen. Så fort ens energimätare tömdes var man tvungen att langa fram stålarna – eller vänta i flera timmar på att den fylldes upp igen.

Personligen blev jag otroligt upprörd av detta och satte ++ på appjäveln. Nästan alla inom communityt tappade tålamodet och övergav spelet. Förutom en mycket envis person.

Min bästis Nora.

Nora spelar mobilspelet än idag. Och hon gör det precis överallt. Hon skiter i om vi dansar i en trång klubblokal, käkar middag på restaurang eller är mitt inne i en konversation med en prisbelönt journalist. Hon bara måste leva livet som ”Hogwarts”-elev – till varje pris.

Jag vet inte om jag beundrar eller föraktar Nora för hennes spelande. Men jag vet att jag i alla fall vill försöka förstå mig på det.

Varför började du spela den här skiten? 

– Min kompis visade mig beta-versionen. Jag har varit ett galet Harry Potter-fan sedan jag var fem och mina föräldrar läste ”De vises sten” för mig, så jag måste prova allt som har med HP att göra.

Vad var ditt första intryck av spelet?

– Att det var jättekul, för man fick spela som sig själv. Det kändes också som ett roligt koncept att allt utspelade sig innan Harry kom till Hogwarts. Man fick umgås med karaktärer som var kända från böckerna men som inte utforskats så mycket, som Bill Weasley och Tonks.

När märkte du att du började bli beroende? 

– När jag vaknade tidigt på morgonen och öppnade spelet för att maxa energi, istället för att trycka på snoozeknappen som en normal person.

Foto: Privat/Jam City
Foto: Privat/Jam City/Warner Bros

Trodde du någonsin att du skulle bli såhär fast?

– NEJ! Hade hela storyn funnits från start hade jag varit klar för flera månader sedan. Jag visste väl inte att det skulle bli såhär!! Alltså, jag tycker inte ens att det är speciellt kul längre. Det stör mig inte så mycket att man måste vänta på energi, men nu lever jag i någon slags jävla limbo med att vänta på att de uppdaterar storyn. Problemet är att jag redan har slösat bort alldeles för mycket tid nu för att ge upp.

Finns det någon plats eller något tillfälle då du absolut inte spelar Hogwarts Mystery?

– Under föreläsningar på universitetet. Jag tycker det är alldeles för respektlöst att hålla på med mobilen när någon föreläser. Dessutom är jag ju smart och spelar innan föreläsningen så att energin laddats upp när den är klar.

Men varför i hela friden spelade du då ”Hogwarts Mystery” på Off Operas dansgolv inför en hyllad New York Times-journalist vi precis träffat? 

– Min energy bar var ju full, vad skulle jag göra??

Oförskämt, om du frågar mig. Är det någon annan som reagerat starkt på ditt spelande?

– Jag blir ju alltid mobbad av dig när jag spelar, det är dokumenterat i många insta stories. Annars brukar jag och min kompis Freja dela upplevelser i spelet. Vi klagar på hur värdelösa de fula kläderna är som man kan vinna i olika utmaningar, som i sin tur bara är till för att distrahera en från det faktum att det inte finns någon story. Men vi gör ju utmaningarna ändå… Så jag måste liksom gå på en massa lektioner när min energi är full för att samla poäng och få fula kläder jag inte ens vill ha??

Nora i somras på festivalen Popaganda.
Nora i somras på festivalen Popaganda. Foto: Privat

Men alltså, du låter ju jättenegativ. Finns det något som är kul med spelet?!

– Ja, storyn är faktiskt rolig när den väl rör sig framåt. Den känns trogen Harry Potter fast den får samtidigt vara sin egen grej, utan att inkräkta för mycket på historien vi redan känner till. Till skillnad från till exempel teatermanuset ”Harry Potter and the Cursed Child” som jag önskar att jag kunde radera från min hjärna.

Jaha, kommer du någonsin sluta spela så att vi kan umgås normalt igen?

– Absolut inte förrän jag har gått ut år sju! Jag är bara på fem nu. Och jag måste ju veta vad som har hänt med min bror Jacob. I augusti hade jag en kris när min telefon gick sönder och allt jag kunde tänka var ”herregud jag har spelat Hogwarts Mystery i flera månader helt i onödan om allt är borta nu”. Ärligt talat visste jag inte om jag önskade att det skulle vara kvar eller inte. Om allt hade raderats skulle jag aldrig spelat igen, men tyvärr var sparfilerna kvar i den nya mobilen.

Har du några final words till andra som vill testa det här? 

– Jag kan inte sluta spela nu, men jag skulle ALDRIG rekommendera det här till någon. Håll er borta!! Alltså jag har varit på år fem i typ fyra månader för att de inte uppdaterar storyn. Så allt jag gör är att gå på åtta timmar långa trolldryckskonstlektioner dag in och dag ut för att vinna fula kläder och pengar som jag inte behöver. Jag är så jävla trött på Snape.

IMG-1701
Foto: Privat/Jam City/Warner Bros
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB