Startsida / Inlägg

”Donkey Kong”-stream drog in 3 miljoner till unga transpersoner

av Effie Karabuda
donkeykongstream
Hbomberguy och ”Donkey Kong 64” Foto: Skärmdump/Nintendo

En känd komiker ville stoppa ekonomisk stöd till unga transpersoner. Då streamade Hbomberguy ”Donkey Kong 64” – och fick in miljoner till organsationen Mermaids. 

Hbomberguy, som egentligen heter Harry Brewis, spelade ”Donkey Kong 64” i nästan 58 timmar i helgen. Målet var att samla in pengar till den brittiska organsationen Mermaids som hjälper barn och tonåringar med könsdysfori. Totalt drog välgörenhetsstreamen in 340 000 dollar, alltså strax över tre miljoner kronor, till unga transpersoner i Storbritannien.

Livesändningen började som en motreaktion på den irländska komikern Graham Linehans utspel om att Mermaids inte förtjänade finansiering av National Lottery (ungefär Sveriges motsvarighet till Postkodlotteriet, reds anm). Linehan – mest känd för sitcomen ”Fader Ted” – uppmanade sina hundratusentals följare att protestera mot det ekonomiska stödet.

”Bra jobbat, Graham! Du har en enorm publik och makten att välja att kämpa för en utveckling som vi behöver i världen just nu och du använde den för att se till så att några barn inte får tillgång till nödvändiga resurser”, sa Brewis i ett youtubeklipp.

Men Linehans missnöje blev alltså en oväntad katalysator för en kärleksfull rörelse inom gamingvärlden. Under Hbomberguys stream gästade ett gäng kändisar, bland andra ”Doom”-skaparen John Romero, aktivisten Chelsea Manning och kongressledamoten Alexandra Ocasio-Cortez. Även sångerskan Cher lyfte engagemanget på sin Twitter.

När streamen nådde sitt slut tackade Mermaids alla som deltagit och donerat pengar.

”Vi är överväldigade av all kärlek som nått Mermaids, transbarn och transcommunityt ikväll. Tack Hbomberguy för att du fixade det här. Du är en hjälte!”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB