Startsida / Inlägg

Effie tipsar: 19 spel att ser fram emot 2019

av Effie Karabuda
spel2019
Foto: EA/Nintendo/Square Enix

Köttiga strider och själavårdande indieäventyr – det här året har mycket att bjuda på i spelväg. Jag listar 19 titlar som du ska hålla koll på 2019. 

Vi har lämnat 2018 bakom oss och blickar framåt. Det finns många spel att längta efter i år, och flera av dem har faktiskt inte ens utannonserats än eller fått ett releasedatum (jag kollar på dig, ”The Last of Us Part II”). Här är ett gäng upplevelser som jag är väldigt sugen på att testa under 2019 – utan inbördes ordning.

P.s. Jag är fullt medveten om att jag inte har med vissa stora släpp, typ ”Days Gone” eller ”Far Cry: New Dawn”, men det är för att de verkar ganska ointressanta. Jag vill dessutom hellre tipsa om sådant som alla kanske inte känner till. Med det sagt, kommentera gärna om du anser att jag missat något :)

mark 19. Wolfenstein: Youngblood

Release: 2019 Format: Playstation 4, Xbox One, PC

I den här spin-offen på svenskutvecklade ”Wolfenstein II” får vi lära känna B.J. Blazkowicz tvillingdöttrar. Som vanligt är det många nazister som ska dödas – fast denna gång i co-op.

mark 18. Metro Exodus

Release: 15 februari Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Ge dig ut i en rysk, post-apokalyptisk värld baserad på Dmitry Glukhovskys hyllade böcker. I den tredje delen i serien ska du försöka överleva bland muterade och fientliga varelser.

mark 17. Sayonara Wild Hearts

Release: 2019 Format: Nintendo Switch

Svenska Simogo har tidigare gjort succé med sina mobilspel, men nu ger de sig ut på konsolmarknaden. Det här neonlysande pop-äventyret ser ut att ha riktigt mycket fart i sig.

mark 16. Shenmue III

Release: 27 augusti Format: Playstation 4, PC

Sista kapitlet i ”Shenmue”-sagan har varit efterlängtat av fans världen över. Det kickstartade projektet lockar miljontals spelare med sin japanska, storslagna dramaturgi.

mark 15. Sea of Solitude

Release: 2019 Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Electronic Arts fortsätter att stötta mindre studior och tar sig nu an en tysk indiepärla. ”Sea of Solitude” utforskar ensamheten i en stämningsfull miljö med surrealistiska inslag.

mark 14. Untitled Goose Game

Release: 2019 Format: Nintendo Switch, PC, Mac

Orsaka så mycket kaos som möjligt i den gulliga lilla byn – i rollen som en störig gås. Vad som helst kan hända i det här enkla men knasiga spelet som inte snålar med buskishumorn.

mark 13. Animal Crossing

Release: 2019 Format: Nintendo Switch

Det enda vi har fått är en hälsning från knäppisen Tom Nook. Ändå är vi många som suktar efter fortsättningen på Nintendos livssimulator som kastar oss in i det vardagliga djurlivet.

mark 12. Sable

Release: 2019 Format: Xbox One, PC, Mac

”Sable” är en coming-of-age-berättelse som designats i en hårt tecknad stil. Följ med på en inre resa samtidigt som du utforskar delar av en främmande ökenplanet.

mark 11. Anthem

Release: 22 februari Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Bioware ger sig ut på relativt okänd mark. Det renodlade rollspelskonceptet byts ut mot en mer actionfokuserad multiplayervärld som ska uppdateras under flera år framöver.

mark 10. Ori and the Will of the Wisps

Release: 2019 Format: Xbox One, PC

Det brutala (och söta) plattformsspelet från 2015 får en uppföljare som kan bli minst lika svordomskompatibel. Banorna är precis sådär exotiska och färgsprakande som vi är vana vid.

mark 9. Code Vein

Release: 2019 Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Tänk dig ”Dark Souls”, fast med starkare rollspelselement och vampyrer. Förhoppningsvis kommer vi bli lika knockade av den här nya dystopin signerad Bandai Namco.

mark 8. Marvel Ultimate Alliance 3: The Black Order

Release: 2019 Format: Nintendo Switch

Upp till fyra spelare ska ta ner Thanos och The Black Order – på klassiskt Marvel-vis. Här fightas folkkära hjältar från ”Avengers”, ”Guardians of the Galaxy” och ”X-Men”.

mark 7. Luigi’s Mansion 3

Release: 2019 Format: Nintendo Switch

Originalspelet släpptes för sjutton (!) år sedan till GameCube och snart får vi äntligen hänga med Luigi på nya jakter. Men nu blir det till att dammsuga upp spökena på Switchen.

mark 6. Sekiro: Shadows Die Twice

Release: 22 mars Format: Playstation 4, Xbox One, PC

From Software har låtit sig inspireras av sin egen hit ”Bloodborne”. I 1500-talets Japan möts hämndlystna ninjor och samurajer med sina vassa katanasvärd.

mark 5. Star Wars Jedi: Fallen Order

Release: 2019 Format: Playstation 4, Xbox One, PC

EA har inte avslöjat mycket, men vi vet att man spelar som en padawan i en tid då jedis blir jagade. Historien utspelar sig efter epsiod tre och utlovar en hel del strider med lasersvärd.

mark 4. Yoshi’s Crafted World

Release: Våren 2019 Format: Nintendo Switch

Yoshis första Switch-äventyr präglas av en riktig hantverksmiljö fylld av kartonger, knappar och papper. Plattformsspelet går också att köra ihop med en kompis i co-op.

mark 3. Control

Release: 2019 Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Skaparna bakom ”Quantum Break” testar något nytt i ”Control” där huvudkaraktären Jesse tar ett grepp om det övernaturliga. Men det blir mindre filmsekvenser och mer gameplay.

mark 2. In the Valley of Gods

Release: 2019 Format: PC, Mac

Campo Santo berörde oss alla med ”Firewatch” och hoppas på att göra samma sak med sin nya satsning. Som en forskningsresande filmmakare gräver du runt i 20-talets Egypten.

mark 1. Kingdom Hearts III

Release: 29 januari Format: Playstation 4, Xbox One

Disney- och ”Final Fantasy”-figurer möts i ännu en episk berättelse där onda och goda krafter slåss mot varandra. Förväntningarna är skyhöga då spelet varit i utveckling sedan 2010.

Kategorier Nyhet | Kommentera här!
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB