Startsida / Inlägg

Göteborgsvännerna gör ”Fortnite”-karriär – vunnit 800 000 kr

av Effie Karabuda
viggodaniel_fotowildcardgamingrobinpilhede
Foto: Wildcard Gaming/Robin Pilhede
viggoprofil
Foto: Wildcard Gaming

Viggo ”Bowman” Hansson, 19 år

Twitter: @BowmanSC2

Instagram: @viggohahnsson

danielprofil
Foto: Wildcard Gaming

Daniel ”AlphaAmons” Johansson

Twitter: @AlphaAmons

Instagram: @_danieljohansson

Daniel och Viggo skulle satsa på elitidrotten, men blev ”Fortnite”-proffs istället. Bästa vännerna från Göteborg har gjort stora vinster på e-sportscenen på rekordkort tid.

Allt började på elitidrottsgymnasiet Katrinelund i Göteborg. Viggo Hahnsson och Daniel Johansson hade båda siktet inställt på att bli mästare på friidrott och spelandet var bara ett roligt tidsfördriv. Några år senare kan de försörja sig på att tävla i battle royale-spelet ”Fortnite” – blott 19 år gamla.

Det gemensamma intresset för skjutarspel, särskilt ”CS:GO”, upptäcktes redan under gymnasietiden. Viggo och Daniel märkte snabbt att de var ”de största nördarna någonsin” och spelade ofta ihop. Men friidrotten var fortfarande första prioritet. Ända tills Daniel blev sjuk i körtelfeber i ett helt år och tvingades lägga träningen åt sidan.

– Jag hittade min kärlek för förstapersonsskjutare och märkte att jag faktiskt kunde bli duktig. Men det krävdes många timmar för att nå dit. När jag fattade att jag var bra ville jag prova att ta det till en ny nivå, säger Daniel.

Att få med Viggo på ”Fortnite”-tåget var lättare sagt än gjort. Det krävdes en hel del övertalning från Daniels håll för att hans kompis skulle få upp ögonen för spelet. Till slut lossnade det och halloween 2017 präglades av mycket skärmtid – i hopp om att hamna på världsrankinglistorna.

Utan att Viggo riktigt tänkte på det började ambitionerna kring friidrotten att föras över till spelandet istället. Han missade flera träningstillfällen för att han satt vid datorn.

– Det blev väldigt naturligt. Jag gick från att ha nästan allt fokus på friidrotten till att ”Fortnite” tog över mer och mer. Jag märkte att det gick bra i tävlingar och att det fanns mycket mer pengar i e-sport. Det kändes värt det. Spel har ju verkligen varit mitt intresse hela livet, säger Viggo.

Foto: Daniel Johansson
Foto: Daniel Johansson
Foto: Viggo Hahnsson
Foto: Viggo Hahnsson

Den 16 juni 2018 hörde Wildcard Gaming av sig och ville värva de två talangerna. Men Göteborgskillarna var – till skillnad från många andra – noga med att allting skulle gå rätt till. Efter några månader av samtal bestämde de sig för att skriva på varsitt kontrakt. De hoppade av friidrottsträningen och sa upp sig från sina extrajobb.

Men det var inte alla som stöttade satsningen. Flera familjemedlemmar var skeptiska till e-sporten och Viggos mamma ställde ett ultimatum. Om Viggo inte tjänade pengar inom en månad var han tvungen att hitta ett nytt arbete. Som tur var vände det redan efter två veckor.

– Det var svårt att försöka rättfärdiga varför jag spelade tolv timmar om dagen för mina föräldrar. Men så utannonserades Pax West och Wildcard ville skicka oss till USA. Om jag lyckades där borta fick jag fortsätta med e-sporten, säger Viggo.

Och det gick otippat bra. När de två kompisarna anlände till turneringen i Seattle trodde de aldrig att de skulle åka hem med tusentals kronor på kontot. Men de tog sig in via ett öppet kval och klättrade snabbt upp bland topplaceringarna.

När Daniels föräldrar insåg att det var högt tryck på tävlingen – både på plats och online – började de bli mer positivt inställda till deras sons nya karriär.

– De är stolta nu när de inser att det faktiskt är en grej. Först tänkte de ”ni är bara lata som sitter och spelar”. Men när jag faktiskt kunde visa bilder på arenan och på alla i publiken så fattade de att det här var något stort, säger Daniel.

Foto: Dreamhack
Foto: Dreamhack

Pax West var bara startskottet för de två proffsen. På drygt tre månader har Daniel och Viggo sammanlagt vunnit 800 000 kronor i fem turneringar. Än så länge vet de inte riktigt vad de ska göra med alla pengar. Båda har investerat i nya datorer och gamingutrustning, och Daniel funderar på att ge sig in på bostadsmarknaden.

– Det är väldigt overkligt. Det är helt stört mycket pengar. Först kunde jag inte koppla för det var bara en massa nollor och dollartecken. Ett tag låg jag på femte plats i Pax West och då var summan på en miljon, säger Viggo.

De instämmer båda två i att resan som de har gjort hittills har varit värd uppoffringarna. Framtiden ser väldigt ljus ut för svenskarna som nu lämnar Wildcard för en annan större och än så länge hemlig organisation.

Men innan de ger sig ut i världen igen ska de stationera sig i Daniels pappas hus och ”gejma nonstop”. Det blir lite av ett bootcamp inför kommande turneringar.

– Vi vet inte riktigt vad som händer nu, Epic (skaparna av ”Fortnite”, reds anm) gillar ju att säga till en vecka innan något drar igång. Men min pappa är ändå inte hemma, så istället för att huset står tomt kommer vi ha det gött där tillsammans, säger Daniel.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB