Startsida / Inlägg

Peach en bättre kvinnlig förebild än många tror

av Effie Karabuda
Foto: Nintendo

Hon ska räddas hela tiden. Hon klär sig i rosa. Hon gör puttenuttiga läten. Peach ses ofta som en dålig kvinnlig förebild – men hon är faktiskt otippat tuff. 

Jag brukar säga att Lara Croft var den första kvinnliga spelhjälten jag såg upp till. Ärligt talat har jag nog bara intalat mig själv att hon var det, mest för att hon liksom uppfyllde alla kriterier. Hon var arkeolog-smart, sköt ner dinosaurier, tog för sig av världen och var fullständigt orädd. Alltså den tidiga versionen av Lara – innan rebootåret 2013 då hon blev ärrad för livet av att typ halka till lite på en klippa. Men det är varken rättvist mot Lara – eller mig själv – att låtsas som att hon är den enda som betytt något för mig.

Den första tjejkaraktären som imponerade på mig var faktiskt Peach. På ett sätt var det lite sorgligt i sig. Som ett Nintendo-besatt barn fanns det ju inte så många kvinnor att välja och vraka bland. Jag fattade knappt att Samus Aran var en människa, och Toadette hade inte direkt en häftig aura. Jag hade i princip inget annat val än att dyrka Peach, hennes pipiga röst och tårtaktiga klänning.

Peach är ingen hårdnackad Pippi Långstrump-brud. Om hon var en levande människa i vår verkliga värld skulle hon säkert kalla sig feminist, fast ”inte en sån där radikal”, kanske jobba som en Kry-appen-influencer och släppa en klädkollektion för Nelly då och då. Till ytan helt ofarlig. Men om man skrapar lite märker man att hon besitter en enorm kraft.

Jag menar, den här kvinnan har rövats bort hundratals gånger. Det är verkligen inte hennes fel att en eldsprutande Josef Fritzl vägrar släppa taget om henne. Hon har en otrolig kämpaglöd och en utstrålar en positivitet som inte ens Blondinbella är i närheten av. Och hallå, vad har Lara Croft varit med om som är så speciellt egentligen? Visst, hon har förlorat en förälder. Det har hänt eller kommer tyvärr att hända oss alla. Peach har däremot lärt sig att leva i fångenskap och dessutom utvecklat ett makalöst tålamod – tänk alla timmar hon väntat på Mario. Det är ofattbart att hon ännu inte skjutit sig i huvudet. 

Kvinnan förtjänar en medalj. Hon fortsätter att kicksparka under tjocka tyllkjolar utan att blicka tillbaka. Jag kan stolt kalla henne för min förebild.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB