Startsida / Inlägg

Activision Blizzard samlar in känslig data – om anställdas graviditeter

av Effie Karabuda
Foto: Ovia Health/Jae C. Hong, AP, TT (Bilden är ett montage)

Activision Blizzard följer sina anställdas graviditeter. Företaget betalar kvinnorna för att använda appen Ovia – i utbyte mot deras data, rapporterar Washington Post

I en ny granskning avslöjar Washington Post att Activision Blizzard uppmanar sina kvinnliga anställda att ladda ner gravidappen Ovia. På så sätt kan speljätten – som står bakom storsäljarna ”Call of Duty” och ”World of Warcraft” – samla in anonym information från sin personal. Kvinnorna på bolaget får dessutom en dollar i presentkort för varje dag de använder tredjepartsappen.

Ovia är en tjänst som hjälper en att planera alla delar av familjelivet – alltifrån försöken till att bli gravid fram till när barnet är fött. Företag kan betala för att få tillgång till sina anställdas data. Då kan de till exempel ta reda på hur lång tid det tog för användarna att bli gravida, hur många som gjorde kejsarsnitt och när de gick tillbaka till jobbet efter förlossningen.

De kan också se vad för artiklar personerna har läst inuti i appen, vilket kan ge en inblick i privata och ångestrelaterade frågor. Bland annat finns det guider om förändringar i kroppen och lämpliga sexpositioner under graviditeten.

Redan 2014 började Activision Blizzard hålla koll på sina anställdas fysiska hälsa med hjälp av stegräknaren Fitbit. Vid den tidpunkten var det några som uttryckte oro över att lämna ut den typen av detaljer. Blizzard-chefen Milt Ezzard menar att fler och fler blev alltmer bekväma när de insåg de ekonomiska fördelarna.

”Varje gång vi introducerade något nytt möttes vi av ett ramaskri: ’ni snokar i våra liv'”, säger Ezzard till Washington Post. ”Men till slut insåg folk att det är helt frivilligt, ingen hotar dig med pistol, och vi kommer att belöna dig om du väljer att gå med på det.”

Ezzard menar att inställningen gick från ”Activision Blizzard är Big Brother” till ”Activision Blizzard erbjuder verktyg som kan hjälpa mig”.

Det kan däremot uppstå en intressekonflikt när cheferna vill veta så mycket som möjligt om sina kvinnliga anställda, eftersom att de betalar för deras sjukvård. I vissa fall känner sig kvinnorna besvärade av att dela med sig av information som vanligtvis endast hanteras av en läkare.

Psykiatrikern Deborah C. Peel menar att det finns många risker med den här sortens inblandning.

”Det är väldigt oroande att arbetsgivare följer kvinnors graviditeter såhär nära inpå”, förklarar Peel. ”Det finns så mycket diskriminering mot mammor och familjer på arbetsplatsen, och de kan inte lita på att deras arbetsgivare verkligen vill deras bästa.”

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB