Startsida / Inlägg

Här är 5 indiespel att hålla koll på 2019

av Effie Karabuda
Foto: Billy Goat Entertainment/Night School Studios

Jag har testat flera indiespel som släpps under året – och valt ut de fem bästa. Det blir alltifrån skrikiga kundvagns-race till sliriga efterfester i helvetet. 

För några dagar sedan besökte jag Microsofts kontor i Stockholm. Där testade jag ett gäng titlar ur deras ID@Xbox-program som hjälper utvecklare att få ut sina digitala spel på Xbox One. Men det betyder inte att alla spel är Xbox-exklusiva, utan ofta släpps de också på både PC och andra konsoler.

Det fanns ett tiotal stationer där jag kunde testa en demo och samtidigt ställa frågor till spelets skapare. Fem stycken upplevelser stack ut extra mycket och var riktigt svåra att slita sig från.

Här är mina favoriter:

Lonely Mountains: Downhill

Utvecklare: Megagon Industries Format: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Mac

Det här är ett spel som ser busenkelt ut, men är så svårt att du är redo att ge upp när som helst. Kruxet är bara att du inte gör det. Du ska ta dig ner för ett berg med din cykel på smala och guppiga vägar. Ta det försiktigt och långsamt, eller hoppa och åk i rasande fart och hoppas på det bästa. Oavsett taktik bör du vara beredd på många krascher. Det är omöjligt att sluta försöka när du väl börjat trampa på pedalerna.

Crosscode

Utvecklare: Radical Fish Games Format: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Mac

I år gör ”Crosscode” äntligen sin konsoldebut och tar retroinspirerad 2D-action in i vardagsrummen. Trots sin nostalgiska look utspelar sig äventyret i framtiden och kombinerar en slags SNES-stil med ett fartfyllt stridssystem. Till en början såg det ut som att jag bara kunde mosa fiende efter fiende utan något strategiskt tänk, men efter ett tag insåg jag att det fanns ett riktigt rollspelsdjup att utforska. Om du gillar plot twists, att klura ut pussel och ge dig in i ett välskrivet sci-fi-universum är det här något för dig.

Supermarket Shriek

Utvecklare: Billy Goat Entertainment Format: PS4, Xbox One, Nintendo Switch

Jag fick verkligen hålla mig från att inte totalt fastna framför det här spelet. Det är nämligen genialiskt! Du spelar en get och en kille som åker runt i en kundvagn som styrs av deras skrik. Genom att trycka på höger eller vänster triggerknapp på handkontrollen aktiverar du deras röster och vagnen börjar svänga. Banorna är byggda inuti olika matbutiker där du ska undvika hinder och ibland bocka av en att-göra-lista. Det är svinkul att köra själv, men ännu roligare i co-op. Vi snackar superhetsig ”Overcooked”-stämning.

Night Call

Utvecklare: MonkeyMoon Format: PS4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Mac

Det har skett ett brutalt mord i Paris och som taxichaufför står du i händelsernas centrum. Alla kunder du plockar upp i din bil bär på en historia som kan leda dig närmare till att lösa mysteriet. Det gäller att lista ut hur du ska få folk att dela med sig av hemlig och ofta väldigt privat information som kan hjälpa polisen. Samtidigt som du bara jobbar för att tjäna ihop till brödfödan. Spelet är mörkt, dialogdrivet och anpassar sig efter dina val. Perfekt för ”visual novel”-älskaren.

Afterparty

Utvecklare: Night School Studios Format: PS4, Xbox One, PC, Mac

Du ska bli fullare än Satan. Bokstavligen. Det enda sättet att ta dig tillbaka till jorden är att supa ner dig i helvetet tillsammans med din bästa vän och på så sätt få en returbiljett av djävulen. Huvudkaraktärerna Milo och Lola leker med döden i ”Oxenfree”-studions nya släpp där alkoholen är i fokus. Men det görs med glimten i ögat. Här får du spela ”beer pong”, bekanta dig med några riktiga knasbollar och ta beslut som kan påverka hela din omgivning. Spelet imponerar också med sin neonfärgade grafik.

Inget av spelen har tyvärr ett officiellt releasedatum. Men representanterna på plats snackade om att ”Supermarket Shriek”, ”Lonely Mountains: Downhill” och ”Night Call” kan lanseras redan i sommar. Så håll utkik!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB