Startsida / Inlägg

Här imponerar svenska spelmotorn med sjuk hårfysik

av Effie Karabuda
Foto: EA

Svenska spelmotorn Frostbite vill leverera grafik på toppnivå. Se här när utvecklarna visar upp sin senaste satsning på verklighetstrogen hårfysik. 

Det har hänt mycket sedan Frostbite – spelmotorn skapad av Dice – lanserades 2008. Då jobbade den svenska studion på ”Battlefield: Bad Company” och stack ut med sin avancerade ljuddesign. Drygt tio år senare har man bland annat klämt ut fler ”Battlefield”-spel och ett och annat ”Star Wars”-spel – som alla byggts med hjälp av motorn.

Men företagets största Frostbite-bragd hittills är väl ändå de nya framstegen inom hårfysik(!). I ett blogginlägg berättar EA om hur man samarbetat med kollegorna på Criterion för att finslipa hårslingorna så att de blir så realistiska som möjligt.

Som ni vet är hår ett av de största problemområdena inom spel. Kolla bara på ”Anthem” som försökte undkomma dilemmat genom att sätta hjälmar på allt och alla… Jag menar, i värsta fall har vi att göra med en orörlig perukklump och i bästa fall ett överarbetat svall på ”Black Desert Online”-nivå. Det finns inget där emellan.

Visst har rebootade ”Tomb Raider” försökt sig på en Lara Croft-toffs som både kan bli blöt, kramas ut på vatten och svängas hit och dit. Men den har också känts lite ”My Little Pony”-plastig? Det är tamejfan omöjligt att göra rätt.

Men det verkar i alla fall som att Frostbite-gänget har något stabilt på G. Kolla in den här videon och avgör själv. Och försök att tänka bort den obehagliga skräckdockan som sprattlar runt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB