Startsida / Inlägg

Playstations nya satsning tar spelen till vita duken

av Effie Karabuda
Foto: Sony/TT

Snart kan du kanske se ”God of War” eller ”Crash Bandicoot” i biosalongerna. Playstations nya produktionsbolag planerar att göra film och tv av sina spel.

Det ska bli tv-serier och Hollywood-film av Playstations mest populära spel. Sony Entertainment har precis startat Playstation Productions som ska producera en rad titlar för vita duken och streamingtjänster, skriver The Hollywood Reporter.

Efter 25 års jobb med spelutveckling är det dags att skapa nya berättelser av redan etablerade varumärken. Det finns mycket att välja bland i ett bibliotek med över 100 exklusiva upplevelser. Många hoppas kanske på en film- och tv-tolkning av storsäljare som ”Uncharted”, ”God of War”, ”Crash Bandicoot”, ”Ratchet & Clank”, ”The Last of Us” eller ”Metal Gear Solid”.

Asad Qizilbash och Shawn Layden från Worldwide Studios SIE har huvudansvaret för den nya satsningen. De hoppas på att få mer kreativ kontroll över Sonys verk.

”Istället för att sälja licenser till olika studior tyckte vi det var bättre att utveckla och producera själva. Dels för att vi är så bekanta med spelen, men också för att vi vet vad Playstation-communityt älskar”, säger Qizilbash.

Layden menar att det inte finns någon press på att skynda fram projekten, utan att de fokuserar på att låta verksamheten växa på ett genomtänkt sätt. Deras största förebild är Marvel.

”Vi har tittat på hur Marvel tagit serietidningsvärlden och gjort den till det hetaste inom film. Att påstå att vi vill gå i deras fotspår vore att sikta väldigt högt, men vi låter oss såklart inspireras av dem”, säger Layden.

Hittills har filmer baserade på spel fått ljummen kritik. För två år sedan la man till exempel ner stora summor på ”Assassin’s Creed” med Michael Fassbender, men möttes av dåliga recensioner. Layden tror att flopparna beror på att manusförfattaren eller regissören inte riktigt förstått grejen med gaming.

”Den riktiga utmaningen är, hur tar man 80 timmar speltid och gör det till en film? Svaret är att det går inte”, säger han. ”Du måste skriva utifrån samma grundtanke, fast för en filmpublik. Försök inte att återberätta spelet i en film.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB