Startsida / Inlägg

10 smarta nybörjartips för ”Harry Potter: Wizards Unite”

av Effie Karabuda
Foto: Niantic

Fram med trollstaven – ”Harry Potter”-världens ”Pokémon Go” är äntligen ute! Här är tipsen som kickar igång ditt spelande på nolltid. 

På midsommardagen kom ”Harry Potter: Wizards Unite” till Sverige. Precis som ”Pokémon Go” är det ett spel i augmented reality med en verklig och levande karta. Men den här gången är det inte pokémon som ska fångas. Du är en agent som jobbar för  Trolldomsministeriet och har i uppdrag att skydda mugglarna från magiska krafter som sprider sig.

Du kan fylla på energi i olika värdshus (de liknar pokéstops) eller samla ingredienser i växthus för att brygga trolldrycker. Allt för att kunna prestera bra i de storslagna striderna.

Det är en stor värld där ute fylld med innehåll! För att få en smidig start på äventyret kan du ta till dig de här nybörjartipsen.

 1. Håll koll på din magiska energi

I de små lila husen, som kallas för värdshus, kan du få mer spell power. Energin hjälper dig i fighterna. Precis som i ”Hogwarts Mystery” kan din magiska energi ta slut och då kan du inte fortsätta göra framsteg i spelet. Men oroa dig inte, du kan hämta nya krafter i värdshusen ungefär var femte minut.

 2. Välj ett yrke – och byt helst inte

När du når level 6 är det bra att välja vad du vill jobba med så snabbt som möjligt. Varje yrke har olika svagheter och styrkor. Du kan välja mellan tre stycken; auror, magizoolog eller professor. Auror passar den som vill vara offensiv medan magizoologen fokuserar mer på en supporter-roll. Professor-inriktningen är en slags blandning mellan de två.

Du kan byta arbete när du vill men det är inte alltid en toppenidé. Varje yrke har nämligen ett färdighetsträd som du låser upp med hjälp av böcker och rullar. Så när du väl börjat satsa på en yrkesbana är det egentligen smartast att hålla fast vid den och inte spendera böckerna på flera olika träd.

3. Gör dina trollformler snabbt

Visst är det bra att följa linjerna med fingret på skärmen och ge trollformeln rätt form. Men det är precis lika viktigt att kasta trollformeln så snabbt du kan. Om inte viktigare. När du är för långsam tappar nämligen trollformeln kraft och bonusen för pricksäkerheten väger inte upp för det du har förlorat. Så tänk på hastigheten!

4. Du kan alltid ändra elevhem

”Wizards Unite” är inte som gamla goda Pottermore. Du behöver inte ta på dig sorteringshatten för att få reda på vilket elevhem du tillhör. Det är upp till dig att välja om du passar i Gryffindor, Slytherin, Hufflepuff eller Ravenclaw. Du kan byta elevhem när du vill och hur många gånger som helst. Likaså trollstav.

5. Förbered dig inför striderna i forten

Att ta dig an en trollkarlsutmaning är inte lika enkelt som att besegra en ofyndighet. Här krävs det lite mer planering. I de så kallade forten kan du samarbeta med andra spelare och slåss mot fiender i olika kammare. För att delta i den här aktiviteten behöver du en runsten som du plockar upp under spelets gång.

Innan du ger dig in i fighten ska du ta en titt på din magiska energinivå och se till så att den är full. Om den tar slut mitt under striden behöver du betala guld för att fylla på den igen. Det är också smart att ha några trolldrycker på lager – för om du dricker dem blir du svårare vinna över.

6. Slåss inte ensam

Det är onödigt att krångla till det och tampas på egen hand. Om ni är fler som slåss i forten kommer ni att ta ner fienderna mycket snabbare. Dessutom får du flera fördelar om du till exempel har en professor i ditt team, då hen kan ge hela laget mer hälsa när det behövs. Om du väljer att spela med någon från din kompislista får du också bonuspoäng.

7. Glöm inte att placera ut svartkonstvarnare

Varje gång du besöker ett värdshus kan du placera ut en svartkonstvarnare. Dessa ökar chansen att hitta svåra och unika fiender runt omkring dig. Om andra spelare också lagt ut detectors blir de ännu mer effektiva. De håller i 30 minuter och man kan bara använda tre åt gången.

8. Spara data och ladda ner alla paket

Om du inte vill slösa bort en stor del av din mobildata (särskilt om du spelar utomlands) kan det vara en bra idé att ladda ner alla paket. Gå in på inställningar och tanka hem innehållet på drygt 3300 MB. Se till att du är uppkopplad till wi-fi och har tillräckligt med utrymme på telefonen.

9. Kom igång med flyttskrinen 

Till en början är det kanske lite oklart vad flyttskrinen, eller så kallade ”portkeys”, fyller för funktion. Men de kan vara till stor hjälp. Man kan säga att de är en annan version av äggen som går att samla i ”Pokémon Go”. För att aktivera dem behöver du ett visst sorts föremål och ha gått en bestämd sträcka.

När de är upplåsta transporteras du till en plats där du kan stöta på prylar som inte går att hitta någon annanstans. Du kan också få mer XP på de här ställena. Om du vill maxa din XP kan du dricka en Baruffios brain elixir innan du går igenom ”portalen”.

10. Använd batterispararen 

Ifall du inte har ett batteripaket nära till hands kan du alltid gå in på inställningar i spelets meny och sätta på batterispararen. Skärmen kommer att sänka ljusstyrkan och svartna när du vänder mobilen upp och ner.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB