Startsida / Inlägg

”The Sims 4 Paradisö” väcker Greta Thunberg i mig

av Effie Karabuda
Foto: Electronic Arts/Claus Bech, TT Nyhetsbyrån
Rate

The Sims 4: Paradisö

Från 12 år

Format: PC, Mac

Pris: Ca 399 kr

Utvecklare: Maxis, The Sims Studio

Utgivare: Electronic Arts

Det är tänkt att man ska softa på den tropiska stranden i nya ”The Sims 4”-expansionen. Men jag är fullt upptagen med att leka miljökämpe. 

Jag är inte jättebra på att ta ansvar för miljön. Det här säger jag i förtroende, men det händer att en och annan glasburk slinker ner i mina vanliga sopor. Kanske även en pet-flaska. Ibland slår ångesten till och jag inser att det är såna som jag som ser till att jorden går under. Men så återhämtar jag mig och går vidare. Fram tills att ”The Sims 4: Paradisö” ruskade om allt och förvandlade mig till Greta Thunberg.

Den nya expansionen erbjuder en slacker-tillvaro bland öarna i staden Sulani. Här finns sjöjungfrur, aktiva vulkaner, turkost vatten och vita stränder. Det är som upplagt för att njuta av livet med en god drink i handen. Man ska inte göra mycket mer än att sola, bada, fiska och åka jetski. Ta in naturen, utforska lite övernaturliga krafter och kalla fram spöken om man har lust. I början kände jag mig lugn och till freds. Min sim hade ett deltidsjobb som barnskötare men jobbade mest på brännan. Carpe diem och så vidare. 

Foto: Electronic Arts

Men så tänkte jag att vafan, hon måste väl ändå prova på den nya karriären som miljövårdare. Sagt och gjort och min sim researchade lite försiktigt kring sitt nya jobb på nätet. Efter någon arbetsdag ställdes det krav på simmen – hon skulle upplysa folk om miljövård för att prestera bättre och till slut få en befordran. Jag gick runt och tog tag i varje främling och betonade vikten av att rädda våra hav. Det kändes inte som att någon lyssnade men jag gjorde i alla fall min plikt.

Mina predikningar öppnade inte bara nya tankebanor hos min sim, utan de fick henne att faktiskt börja leva som hon lärde. Jag lät henne plocka upp skräp i sanden, bonda med delfiner, bada naken i vattenfall och locka fram små grodor. Jag som egentligen hatar grodor. Men där och då blev jag ett med naturen och belönades dessutom för mina insatser. Ju mer skit som plockades upp desto vackrare blev ön. Den sken upp. Lilla jag gjorde skillnad! Jag tänkte; är det såhär Greta känner?

Sen kom jag på att jag ännu en gång har blivit lurad av ”The Sims 4”. Jag gick in i mitt låtsasliv så mycket att jag nästan trodde att det var verklighet. Det ligger fortfarande en glasburk med lite pestorester och en osorterad Zalando-kartong i min sop. 

Jag är inte alls Greta Thunberg. Jag är bara en hycklare.

P.s. Jag vet, lite oklar recension. Kan ha gått in för mycket i mig själv. Men köp expansionen – lovar att den är svinkul! 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB