Startsida / Inlägg

Det här vet vi om Nintendo Switch Lite – den nya budgetkonsolen

av Effie Karabuda
Foto: Nintendo

Bärbar, billigare och längre batteritid. Här är allt du behöver veta om Nintendos nya konsol Switch Lite som släpps i september. 

Eftersom att jag var på semester när den här nyheten utannonserades är jag lite sen på bollen. Ber om ursäkt för det. Men många av er har hört av sig och verkar väldigt nyfikna på Switch Lite, så därför slänger jag ihop en liten sammanfattning.

Den senaste Nintendo-konsolen, Switch, har redan hamnat på flera tv-bänkar världen över. Mer än två år efter lanseringen introducerar speljätten ett nytt tillskott i familjen – Nintendo Switch Lite.

Den är mindre och bärbar och går inte att koppla upp till en tv-apparat. Modellen är gjord för handhållet spelande och inget annat. Handkontrollerna sitter dessutom fast i själva enheten och går inte att koppla loss som på originalet.

Skärmen är 5,5 tum, vilket går att jämföra med 6,2 tum för vanliga Switch. Däremot är upplösningen densamma och ligger på 720p. Alla spel som du redan äger till den gamla konsolen går förstås att spela på den nya. Höstens titlar som till exempel ”The Legend of Zelda: Link’s Awakening” och ”Pokémon Sword and Shield” kommer att passa perfekt för hårdvaran.

Batteritiden ska också vara bättre, trots att kapaciteten är lägre. Enligt FCC har Lite-batteriet en kapacitet på 13,6Wh jämfört med 16Wh för original-Switch. Men i och med att skärmen är mindre och joy-con-kontrollerna saknar vissa funktioner finns det mer kraft till övers. Totalt kommer batteriet att hålla i cirka sju timmar.

Konsolen lanseras i tre olika färger; grå, turkos och gul. En exklusiv version med Pokémon-design, ”Zacian and Zamenta Edition”, kommer också gå att köpa. Priset ligger på 199 dollar, vilket nästan alla svenska återförsäljare har översatt till 2590 kronor.

Nintendo Switch Lite släpps den 20 september. Man kan förboka på bland annat Webhallen och Elgiganten.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB