Startsida / Inlägg

Youtuber läckte ”Borderlands 3” – fick hembesök av utredare

av Effie Karabuda
Foto: 2K Games/Youtube

Det är en dum idé att läcka hemligheter. Några utredare knackade på hos Youtubern ”SupMatto” efter att han spridit material från osläppta ”Borderlands 3”.

Han var borta i två veckor från Youtube. När Matt ”SupMatto” Somers återvände berättade han att frånvaron berott på ett oväntat besök från ett par privatutredare, rapporterar Kotaku.

Företaget Take-Two hade skickat två kostymklädda personer som skulle ställa frågor till Somers. Anledningen var att spelprofilen ska ha delat skärmdumpar och information från ”Borderlands 3” – som lanseras först 13 september.

Somers har under en längre tid publicerat videor på när han spelar ”Borderlands” och gett tips till sina tittare. Under det senaste året har han börjat spekulera i vad som väntar i seriens kommande spel. Med hjälp av anonyma källor kunde han avslöja innehåll som visade sig stämma. Till exempel hade han rätt om ryktena kring fyra nya spelbara karaktärer, samt utvecklingen av ett add-on till ”Borderlands 2”.

Under den ofrivilliga pausen var det många fans som reagerade på tystnaden. I en video förklarar Youtubern vad som hände. Den 25 juli kom privatutredarna hem till honom i New Jersey på uppdrag av Take-Two – moderbolaget till 2K Games som ger ut spelet. Han beskriver det främmande besöket som obehagligt och att han ångrar att han inledde ett samtal med experterna.

Det råder delade åsikter om vad som faktiskt har skett. ”SupMatto” hävdar att han fått tag på materialet på laglig väg genom bland annat Reddit. Men Take-Two menar bestämt att videoskaparen och hans följare utnyttjat säkerhetsbrister på Twitch och kommit åt en privat kanal med gameplay.

”Take-Two och 2K tar sekretessen kring affärshemligheter på stort allvar. Vi kommer vidta nödvändiga åtgärder för att stoppa läckor och intrång som kan påverka vår verksamhet och våra partners, men som framför allt kan få en negativ inverkan på fansens upplevelse”, säger en 2K-representant till Kotaku.

Efter besöket stämplades sju stycken av Somers videor som ett copyrightbrott. Men nu har alla förutom en anmälning upphävts.

I slutet av sin video säger Youtubern att han kommer ta en paus fram tills releasen av ”Borderlands 3”. Han har ännu inte bestämt sig för om han kommer att spela spelet.

Kategorier Nyhet | Kommentera här!
Taggar borderlands 3
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB