Startsida / Inlägg

Han klarade hela ”Super Mario Odyssey” – med ögonbindel

av Effie Karabuda
Foto: Skärmdump/Youtube

Streamaren ”Katun24” såg absolut ingenting på skärmen. Ändå spelade han klart hela ”Super Mario Odyssey” – på bara fem timmar. 

Han är inte vilken speedrunner som helst – han är en speedrunner med ögonbindel. ”Katun24” tog sig igenom hela ”Super Mario Odyssey” på fem timmar och 24 minuter utan att tjuvkika. Han använde sig inte heller av några hjälpmedel och tog ingen paus. Inte ens ”assist mode” var aktiverat. Mario fick alltså ingen extra hälsa och kunde dö om han ramlade av banan.

För att klara av utmaningen var gamern tvungen att planera in i minsta detalj. Innan han började öva såg han till att kartlägga varje level och boss fight, med hjälp av sin kunskap om spelet och ljudeffekter. Det resulterade i en djupgående guide som finns tillgänglig för alla att ta del av.

”Katun24” behövde helt enkelt memorera hela spelet och varenda knapptryckning. Han lyssnade också på ljuden och musiken för att kunna tajma in hoppen. När något gick fel eller Mario dog var streamaren väl förberedd. Han visste på exakt vilka ställen Mario skulle återupplivas på och utnyttjade tricks som ”backward flips” om karaktären fastnade någonstans.

Det är inte första gången spelprofilen har klarat av den här sortens prövningar. Han har tidigare spelat ”The Legend of Zelda: Link to the Past” och ”Super Mario 64” med ögonbindel. Men han har aldrig lyckats med något så invecklat som ”Super Mario Odyssey”, tills nu.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB