Startsida / Inlägg

”FIFA 20” väcker vrede – på ett efterlängtat sätt

av Leo Pettersson
Foto: Electronic Arts
Rate

FIFA 20

Från 3 år

Format: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC

Pris: Ca 599 kr

Utvecklare: Electronic Arts

Utgivare: EA Sports

Först blir jag arg på ”FIFA 20”. Men sedan upplever jag tacksamhet. För det är inte samma gamla skit – som det så ofta kan vara i denna spelserie.

I veckan träffades jag och sex goda vänner för en klassisk ”FIFA”-turnering. Vi är alla fotbollsnördar och indoktrinerade, slaviska veteraner.

En sådan här kväll är ytterst verbal med glädjevrål och psykningar. Men det är mot tv:n som det skriks mest.

”Hur fan kan du komma ifatt mig där? Med Sven Bender?!”. ”Det är väl inte dit jag siktar?!” *pekar mot skärmen och kontrollen*. ”Alltså, jag slog passen för två år sen ju!”.

Det här är sen gammalt. Men visst klagas det lite extra i år. Och det är en bra sak.

”FIFA 20” är ett styggt spel mot oss som är vana vid senaste årens mer arkad-aktiga variant av ett fotbollsspel. Denna upplaga är mycket långsammare och mer realistisk (ett erkännande av ”Pro Evolution Soccers” framgångsrecept?). Det är också betydligt svårare att till exempel slå passningar, täcka boll, skjuta i rätt läge, tajma tacklingar och ens få en frispark att se farligt ut. Du måste framför allt tänka mer fotboll och inte bara vara kvick på fingrarna eller utnyttja samma gamla anfallsmönster hela tiden.

Foto: Electronic Arts

Jag gillar detta. Det är en förändring som inneburit förbättring. Ett nytt ”FIFA” känns ofta inte mer än som en pissdyr patch. Denna gång är det ett nytt spel.

Spellägesnyheten heter Volta. Tänk ”FIFA Street”, fast sämre. Du skapar din egen spelare och lattjar streetfotboll i ett lag såväl online som i karriärläge. Just karriärläget är en cringe-orgie med sina fjantiga dialoger i något försök att efterlikna ”Need for Speed Underground”. Spelet på själva planen har sin charm ibland. Men för mig blir det mest grötigt och överlag svårgreppat. Kul idé? Ja. Förbättringspotential? Absolut.

Sen bryr jag mig inte ett skit om att jag låser upp nytt Adidas-merch var och varannan match. Kom igen, det är inte ett söndersponsrat ”The Sims” vi lirar. 

Flaggskeppet heter dock, som alltid, Ultimate Team. Spelläget är så gott som fulländat och är helt överlägset ”PES” motsvarighet. Här har användarvänligheten finslipats och intåget av olika vänskapsmatcher – med galna regler efter eget val – har breddat spelmöjligheterna på ett njutbart sätt. Framförallt vid couchplay.

Foto: Electronic Arts

Men återigen måste det nötas hopplöst tidskrävande Squad Battles för att hänga med i toppen. Och dessa förbannade möjligheter att köpa sig till framgång med FIFA Points. EA Sports, how dare you? 

Visst kommer det att skrikas en hel del i de ”FIFA”-spelande hushållen framöver. Men, precis som med mina polare, är det oftast skrik som bottnar sig i att vi behöver anpassa oss för en nysatsning på realismen.

Så ja, tack för utmaningen. Det var inte en dag för sent.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB