Startsida / Inlägg

”Mario Kart” till mobilen är som roligast om du betalar

av Effie Karabuda
Foto: Nintendo
Rate

Mario Kart Tour

Från 3 år

Format: iOS, Android

Pris: Gratis, köp inuti app

Utvecklare: Nintendo

Utgivare: Nintendo

”Mario Kart Tour” borde vara lätt som en plätt. Men giriga prenumerationer och free-to-play krånglar till ett briljant racingkoncept. 

Det är svårare än vad man tror att ta ”Mario Kart” till smartphones. Att fatta grunderna kräver kanske ingen masterexamen i datateknik. Nybörjare sveper bara med fingret till höger och vänster för att svänga, och lite mer vana spelare följer samma rörelsemönster för att drifta. Svep uppåt för att skjuta iväg ditt vapen, och svep nedåt för att släppa det bakom dig. Easy peasy.

Men det finns mycket med ”Mario Kart Tour” som är onödigt förvirrande och inte alls lättillgängligt. För det första är appen free-to-play – triggerordet som får gamers att vilja spy i munnen. Till skillnad från racingklassikern på konsol finns det pinsamt få karaktärer att välja mellan från start. Inte ens Mario är tillgänglig. INTE ENS MARIO! Ett ”Mario Kart” är inte ett ”Mario Kart” utan Mario. Det hör man ju på namnet. Jösses Amalia.

Bildresultat för mario kart tour
Foto: Nintendo

Valutan inuti spelet hjälper dig att bland annat skynda på dina framsteg och låsa upp förare och fordon. Pengar är svaret på allt. Istället för att köpa lite ”rubies” då och då – som ökar chanserna till nytt loot – kan du satsa på en prenumeration. För 59 kronor i månaden får du ett Gold Pass som ger dig nya prylar, karaktärer och bilar på löpande band. Utan guldversionen får du inte heller testa 200cc – det snabbaste spelläget. 

Det känns som en alldeles för dyr paket-deal. Låt några månader passera och snart är du uppe i priset för ett riktigt ”Mario Kart 8 Deluxe” till Switch. 

Apropå Switch-spelet. Igår satt jag med ”Mario Kart Tour” i soffan och kände hur tummen krampade av driftandet. Jag stängde av appen mitt i ett race och satte på konsolen istället. Mitt handikapp var som bortfluget. Koopa Troopa Cup på en tv-skärm och med en handkontroll är – och kommer alltid vara – den ultimata upplevelsen. 

Nintendo har också begått ett otroligt stort misstag som lanserar spelet utan ett multiplayerläge. Visst, de lovar att det ska komma inom en snar framtid. Men just nu kör de bara en liten fuling med AI-gubbar som lätt skulle kunna misstas för verkliga motståndare. 

Bortom alla dessa klagomål går det ändå att få snabba kickar. Ett race är bara två varv och betas av på nolltid, gärna medan pastavattnet kokar eller i väntan på nästa tunnelbana. I varje cup finns också en omväxlande utmaning, så som att åka genom ett visst antal ringar. Det är tillfredsställande på sitt lilla vis. 

Trots att ”Mario Kart Tour” har enorma problem kommer jag nog inte kunna hålla mig från att köra en omgång då och då. Men det är verkligen inget jag tänker investera i på lång sikt. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB