Startsida / Inlägg

LISTA: Tidernas 10 snyggaste konsoler

av Effie Karabuda

Färgglad, grå, retro eller spejsad – vi har alla en favorit. Med hjälp av min egen expertis har jag valt ut historiens tio snyggaste spelmaskiner. 

Obs, ni ska veta att jag inte är något designproffs. Men jag tycker att jag har rätten att göra den här listan ändå :)

Året som står inom parantes hänvisar till den svenska releasen.

10. Nintendo Switch Lite (2019)

Foto: Nintendo

Jag vet att det är lite wild att ha med en osläppt konsol. Men sådan är jag!! Det är något med den här gula varianten som känns ”Bananer i pyjamas”-tryggt på ett barnsligt sätt. I september får vi prova på Lite som är en billigare och enbart bärbar variant av Switch. Den kommer att lanseras i gult, turkost och grått.

9. Panasonic 3DO (1994)

Foto: Wikipedia

Många gillar att jämföra Xbox One med en VHS-spelare, men Panasonic 3DO slår Microsoft-burken med hästlängder. Den osar mer 90-tal än Jerry Seinfelds instoppade skjorta och Hanson-brödernas blonda hårsvall. Den är robust med runda, räfflade kanter och ger ett minst sagt självsäkert intryck. Synd att den inte kunde tävla mot varken Sega eller Nintendo och slutade produceras efter en kort tid på marknaden.

8. Playstation 4 (2013)

Foto: Sony

Sony har alltid varit bra på design – kanske inte på en dansk Georg Jensen-nivå – men ändå så pass duktiga att man hajar till varje gång en ny konsolgeneration avslöjas. PS4:an lägger ner box-utseendet genom att dela upp hårdvaran i två asymmetriska lager. Geni-drag!

7. Sega Mark III (1985)

Bildresultat för sega mark 3
Foto: segaretro.org

Föregångaren till Sega Master System nådde aldrig västvärlden, men välsignade i alla fall Japan med sin närvaro. Mark III lyckas vara sci-fi och retro på samma gång med sitt vita chassi i kombination med den gula pausknappen och blå Sega-loggan. Den hade passat perfekt som rekvisita i ”Star Trek: The Original Series”.

6. Nintendo 64 (1997)

Bildresultat för nintendo 64
Foto: Wikipedia

Mark my words; ingen utvecklare kommer någonsin återuppliva den otympliga, trehorniga handkontrollen. Den är i princip gjord för att man ska få kramp i fingrarna på grund av de utspridda knapparna. Men nu snackar vi bara utseende och då är N64 en solklar vinnare. Konsolen är fjäderlätt, plastig och har en härlig leksaksaura. Men framför allt är den vågad!

5. Playstation Vita (2012)

Foto: Playstation

PS Vita är kanske vår mest underskattade bärbara konsol. Högupplöst fjärrspel i all ära, men till skillnad från Nintendos handhållna maskiner kör Playstation en mycket punkigare stil. Vita är svart, tuff, hård och har en metallisk silverkant och ja… mest är den bara svart. Vilket gör den cool. Det fattar ju alla.

4. Xbox One S (2016)

Foto: Microsoft

Microsofts konsoler är ofta för klumpiga och amerikanska för min smak. Men den smala versionen av Xbox One skrotar batteripaketet och tegelstensvibben. Att den ömsat skinn och förvandlats till en vit dröm dämpar också hela ”man cave”-faktorn. Frågan är bara om en Xbox någonsin kan bli såhär läcker igen.

3. Atari 2600 (1977)

Bildresultat för atari 2600
Foto: Wikipedia

I samband med att Atari 2600 släpptes fick också spelkassetterna sitt riktiga genomslag. Men det var då. Nuförtiden är det ”Stranger Things”-hipsters som maler sitt eget kaffe som ställer fram den här pärlan när en Tinder-tjej kommer på besök. Oj oj, så maskulin och härlig. Ligg-garanti i spelformat.

2. Sega Dreamcast (1999)

Foto: Wikipedia

Dreamcasten är N64:ans snäppet coolare kusin som liksom tajtar till allting och har ett lite bättre trendsinne. Den är inte lika puttenuttig och har mer edge, utan att det blir för självmedvetet. Konsolen sålde såklart som smör i Europa (fram tills dess att Playstation 2 kom…).

1. Nintendo GameCube (2002)

Relaterad bild
Foto: Nintendo

Att inte fler kopierat kub-formatet är ett mysterium. GameCube har allt man kan önska sig. Skivor så små att de får plats i fickan, en gjuten handkontroll och framför allt ett lila yttre. Allt som är bra finns i färgen lila. Och det säger jag inte bara för att jag är ett Prince-fan. Den är dessutom så pass fashionabel att man kan bära den som en liten handväska. Jag lovar att om Elle Woods var en gamer skulle hon haft en GameCube.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB