Startsida / Inlägg

Jag önskar alla kunde unna sig en Nintendo Switch Lite

av Effie Karabuda
Foto: Nintendo
Rate

Nintendo Switch Lite

Produkt: Bärbar konsol

Pris: Ca 2499 kr

Utgivare: Nintendo

Om man har råd ska man definitivt klicka hem en Nintendo Switch Lite. Även om den inte är ett måste för alla som redan äger en Switch-konsol.

”Men gud så onödig”, är det nog många som tänker om Nintendo Switch Lite. Budgetvarianten av Nintendo Switch – original-konsolen som släpptes 2017 – är både lättare och har längre batteritid. Den är enbart bärbar och har inga joy-cons (alltså handkontroller) som går att ta av från själva maskinen. Det här gör att du inte kan dela upplevelsen med någon annan – utan är förvisad till solospel. 

Man kan fråga sig varför man behöver en till Switch. Sanningen är att du inte behöver en. Men det finns mycket här i livet som inte är nödvändigt, men som man ändå älskar och vill ha. Nintendo Lite är en sådan produkt. 

Konsolen släpps i färgerna gul, turkos och grå. Foto: Nintendo

Jag gillar att optimera tillvaron och göra den härligare. Även om det innebär att det ibland svider till lite på sparkontot. En Lite-konsol har många fördelar. Till exempel är den mycket enklare att resa med då den inte väger lika mycket – närmare bestämt 276g jämfört med standardhårdvarans 400g. För mig med smala handleder (ja jag är svag, vafan ska man göra) är det också mer bekvämt att spela under en längre tid på den. 

Skärmen är snäppet mindre och upplösningen ligger på 720p. Men när jag sätter igång ”Breath of the Wild” och hoppar in i Lanayru Great Spring slår regnet lika vackert mot klipporna som i 1080p. Nintendo är ändå ingen Playstation- eller Xbox-gigant som jagar 4k-värdig grafik. Några pixlar hit och dit gör ingen drastisk skillnad. 

Alla mina gamla spel fungerar på min nya, gula favorit. Det enda jag behöver göra är att föra över mina sparfiler genom att fysiskt slå ihop de två enheterna. Det är en enkel och relativt snabb process. Batteritiden är också längre. I sju timmar kan jag spela utan att behöva stoppa in kontakten i ett eluttag. När man kör bärbart räknas varje extra minut. 

Foto: Nintendo

Men ibland känns den senaste varianten lite väl plastig och leksaksaktig. Knapparna har inte samma tryck och tyngd som sin föregångare – antagligen för att man vill minska vikten. Priset är dessutom rätt så saftigt. Om man står och väger mellan en ”riktig” Switch och en Lite är det egentligen mer värt att satsa på den både bärbara och stationära konsolen. Det skiljer lite mer än en tusenlapp mellan de två versionerna. 

I en drömvärld kan alla maxa spelbudgeten och bada i ett hav av Switchar. Om du har några slantar till övers, gör dig själv en tjänst och ta ett dyk i Lite-sektionen. 

Blää vilket töntigt avslut. Jag hittar vägen ut själv, tack. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB