Startsida / Inlägg

Spelutvecklare klimatstrejkade – mitt under lansering

av Effie Karabuda
Foto: Jeff J Mitchell, Getty Images/House House

Spelskaparna avbröt arbetet med ”Untitled Goose Game” på självaste lanseringsdagen – för att delta i Greta Thunbergs klimatstrejk.

Det har snackats mycket om spelet om den vilda gåsen som röjer runt. ”Untitled Goose Game” har varit efterlängtat och hajpat. Men när lanseringsdagen väl var kommen valde utvecklarna, House House, att stoppa allt jobb med spelet.

Hela kontoret gav sig istället ut på Melbournes gator för att klimatstrejka. Den globala klimatstrejken ägde rum i över 150 länder i helgen. Miljontals människor lämnade skolan och sina arbetsplatser för att sätta press på politiker världen över.

Utvecklarna var måna om att inte missa Greta Thunbergs stora event. Många hade varit vakna i över ett dygn och fixat buggar, men tog ändå ett avbrott från datorskärmen.

”Vi slutade jobba mitt i lanseringen av vårt spel och strejkade för vi vill att vår regering ska vidta akuta åtgärder för att lindra de värsta effekterna av klimatförändringarna”, förklarar designern Nico Disseldorp till Kotaku.

I samband med släppet av spelet har företaget pratat om strejken på sociala medier och uppmanat sina fans att delta. Disseldorp ser hellre att man stöttar rörelsen och ger sig ut på stan än laddar ner spelet under releasen.

”Om strejken innebär att du inte kan spela vårt spel på lanseringsdagen så är det okej. Folk kan spela vårt spel, eller något annat spel, vid ett annat tillfälle. Klimatkrisen är brådskande, och kräver att vi släpper det vi håller på med”, säger han.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB