Startsida / Inlägg

”NHL 20” är något bättre än någonsin – igen

av Leo Pettersson
Foto: EA
Rate

NHL 20

Från 7 år

Format: Playstation 4, Xbox One

Pris: 599 kr

Utvecklare: EA Vancouver

Utgivare: EA Sports

Ny höst, nytt ”NHL”. Det är också en ruskigt bra upplaga i år. Men jag kan ändå förstå dem som inte tycker att det är prisvärt.

“Jag har fixat nya ’NHL’ nu!”

“Jaha, men är det inte typ samma spel som förra året fast med lite nya spelare?”

Den kommentaren är inte direkt ny för mig att höra. Däremot är den fortfarande relativt befogad.

Visuellt finns det ju inga utmärkande förändringar mot fjolårets upplaga. Inte heller upplever jag några större skillnader i spelet. Det handlar om småsaker. Till exempel är det enklare att bryta passningar, så det inte blir sidledspass, direktskott, mål i vartannat anfall. I övrigt är det, ja, typ samma spel på själva isen.

Det är nödvändigtvis inte något dåligt alls. I mitt tycke har ”NHL” sedan länge hittat en duktigt solid bas att stå på. Spelkänslan är riktigt underhållande och den är inlindad i ett högt tempo. Matcherna blir sådär härligt känslofyllda. De handpåläggningar som har gjorts är att betrakta som finslipningar.

Foto: EA

Spelet gör sig åter som allra bäst online eller i soffan med några polare. Numera finns det ett gäng olika spellägen som alla har sin charm.

World of Chel är en personlig favorit. Inte minst tack vare nyheten Eliminator. Det är i och för sig nästan skrattretande att även EA Sports hoppar på battle royale-tåget. Men det är en passagerare som får fripass här. Tre olika egenskapade spelare i anfallszon mot ett mål, alla mot alla, mest mål vinner,  i en turning om 72 spelare där förlorare elimineras och vinnare går vidare. Yes, baby! 

Det är ett fint komplement. Nytänkande (eller ja, tacka ”PUBG” och ”Fortnite” för det), nervkittlande och utvecklande. 

Alltså motsatser till de adjektiv som används för att beskriva menyn. Men herregud. Det tar ju evigheter att bara byta lite kläder på karln eller kvinnan. Sådant småslarv i användarvänligheten stör mig. 

Om nu spelserien har kommit till en så hög kvalitetsnivå som den har, och finslipningar är vad som görs, varför inte slipa hela vägen. 

Foto: EA

En obegriplig undran om varför det inte går att skippa målfirande för att snabbt se en schysst repris, och den där olidliga kommentatorn i Threes-lägena är tydligen här för att stanna.

Men så, på förekommen anledning; om det är prisvärt eller inte?

Ärligt, har du ett ”NHL”-lir med något eller ett par år på nacken och spelar mest när någon kommer över, eller bar kör lite offline-lägen ibland. Näh, then you’re good. 

Men om du spelar på regelbunden basis och verkligen njuter av det, speciellt online. Då gör du helt rätt i att investera en slant i uppgraderat njutande.

Monopolsinnehavaren av ishockeyspel har lyckats bräcka sig själv ännu en gång.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB