Startsida / Inlägg

Spelarna gör uppror mot Blizzard – efter Hongkong-skandalen

av Effie Karabuda
Foto: Wikipedia/Skärmdump, Youtube

Blizzard portade e-sportsstjärnan Blitzchung – på grund av hans Hongkong-protest. Nu väljer stora delar av spelvärlden att bojkotta företaget.

Fansen avinstallerar sina konton, spammar Twitch-chattar och rasar på Reddit. Ilskan mot Blizzard – skaparen bakom ”World of Warcraft”, ”Overwatch” och andra succéer – är stor.

Tidigare i veckan stängde speljätten av Chung ”Blitzchung” Ng Wai från Hearthstone Grandmasters. Anledningen var att han utropat ”befria Hongkong, vår tids revolution!” mitt under den livesända turneringen.

Spelaren blev också av med sina prispengar och får inte tävla i ”Hearthstone” fram till den 5 oktober nästa år. Arrangören anser att han har brutit mot turneringens regler som förbjuder politiska handlingar.

Blizzards beslut har orsakat ramaskri på sociala medier. Flera fans skriver till exempel att de avslutat sin prenumeration på ”World of Warcraft”. När protesterna var som värst tvingades utvecklaren stänga ner sitt Reddit-forum.

Kritiken har också nått Blizzards e-sportssändningar. I en officiell ”Hearthstone”-tävling höll några amerikanska collegestudenter upp en skylt som uppmanade tittarna att bojkotta Blizzard. Spelarnas kameror stängdes då av och intervjun avbröts.

Det är inte bara ”Hearthstone”-communityt som gör motstånd. Under en ”Overwatch”-turnering i Seoul, Sydkorea fylldes Twitch-chatten med ”befria Hongkong”-meddelanden.

Stort tack till läsaren Michaéla för skärmdumparna.

Även folk som jobbar på Blizzard har anslutit sig till klagokören. Företagens värdeord ”every voice matters” och ”think globally” – som är inskrivna i metall vid en orchstaty – har täckts över med papper utanför kontoret i Anaheim. Ett tjugotal anställda ska också ha gått ut i strejk och samlats vid statyn i onsdags, rapporterar The Daily Beast.

Blitzchung berättar för Abacus News att han känner sig orättvist behandlad. Men han förstår samtidigt varför Blizzard agerat på det här sättet, då kinesiska Tencent är delägare. E-sportsprofilen ångrar dock inte att han tog ställning i Hongkong-frågan.

”Det har tagit mig fyra år att nå den här nivån inom e-sport. Men om Hongkong förlorar den här kampen kommer det att kosta mitt liv.”

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB