Startsida / Inlägg

10 bästa nybörjartipsen i ”Death Stranding”

av Effie Karabuda
Foto: Playstation

Hideo Kojimas mästerverk är äntligen ute! Här är tio tips som kommer att ge dig en toppenstart i ”Death Stranding”

1. Dela upp längre sträckor 

I början av spelet ska du ut på riktiga mastodontresor med flera olika mål. Utan något fordon nära till hands. Sam tappar snabbt sin stamina om du packar många beställningar på hans stackars rygg. Se till att köra flera korta sträckor till fots istället för en enda lång färd. I slutändan kommer det här spara dig tid och du tröttar inte heller ut Sam.

Även en bit in i äventyret kan det vara värt att dela upp längre utflykter, särskilt om du är uppe i de snöiga bergen där staminan slukas snabbare än i annan terräng. Se till att köra en leverans och sedan vända tillbaka till ett safe house eller en större stad där du kan vila upp dig – innan det är dags för nästa transport.

2. Ta hjälp av onlinekompisar

Jag gjorde ofta misstaget att packa alldeles för mycket prylar. Men du behöver verkligen inte tre stycken stegar, du behöver max två stycken. Egentligen räcker det med en. Och du kan chilla med antalet PCC:s också. Prioritera hellre icke-dödliga vapen och assault rifles när de väl blir tillgängliga. Kom också ihåg att andra Sams har spridit ut saker som du kan utnyttja.

I de flesta fall finns det redan en bra stege utplacerad över den där floden, eller i en brant backe. Folk har till och med byggt broar! Oroa dig inte, du klarar dig med mycket mindre i ryggan än vad du tror. Se till att planera din väg så att du går till ställen där det finns utplacerade hjälpmedel.

Foto: Playstation

3. Kasta använda prylar 

När du tömt en container spray, blood bag, all ammunition i ett vapen eller en låda med granater så försvinner inte föremålen automatiskt. Du måste aktivt ta bort dem från din packning. Glöm inte att göra det, då de bara tar upp onödig plats och ökar din vikt.

Gå in i ”cargo”-menyn och leta efter tomma behållare (de är markerade med röd text) och tryck ”offload”. Du kan också välja att återvinna dem, men då måste du hitta en ”facility terminal”. Jag rekommenderar att bara kasta dem i naturen. Säg inget till Greta.

4. Ta med ett extra par skor

Helst två par. Det är otroligt osmidigt om du har gått ner Sams skor så pass mycket att han måste bygga en temporär lösning av en stackars planta. Dessutom är det inte värdigt. Du kommer aldrig ångra att du har för många dojor med dig. De väger liksom ingenting.

5. Gå runt mule-områden

De plattaste sträckorna med de bästa stigarna finner du ofta i mule-områden. Men då måste du tackla ner en massa ondingar innan du kan traska vidare mot ditt mål. I de flesta fall är det här mer tids- och energikrävande än att ta en liten omväg uppe i bergen.

Visst, du kommer behöva klättra som en galning och känna att rutten ibland är omöjlig. Men det är den inte. Tro mig, jag har vandrat upp och ner på de mest konstiga sätten och ändå tagit mig dit jag ska. Det går!!

Foto: Playstation

6. Auto-sortera din last

Det finns ingen som helst anledning att göra det krångligt när det gäller lasten. Tryck bara på ”auto sort” innan du ger dig ut i det vilda och allt kommer att vara frid och fröjd. Lätt spelets bästa funktion.

7. Placera ut skyltar

Skyltarna har hjälp mig otaligt många gånger. De har varnat mig för BT:s och mules, hänvisat till de bästa vägarna och ibland till och med gett mig en stamina- eller speed-boost. De är helt enkelt guldvärda!

Var en schysst medspelare och dra inte bara nytta av alla andras hårda jobb. Se till att lämna skyltar lite här och var och hjälp en annan lika vilsen nybörjare. Håll in L1-knappen och tryck sedan på triangeln. Då kommer det upp en lista med olika skyltar som du kan välja mellan.

8. Hoppa (nästan) alltid på ett fordon 

Du kanske inte kan glida runt på din motorcykel hela sträckan, men i alla fall en bit. Var inte rädd för att lämna ditt fordon mitt i tjottahejti. Någon annan kan hitta det, och du kan alltid skaffa dig ett nytt vrålåk i princip var som helst.

Det finns också lite större bilar som skyddar mot ”timefall” eller kan ta dig över vatten. Att gå överallt är rofyllt, men kommer också ta himla lång tid. Brumma på så mycket du bara kan.

Foto: Playstation

9. Få inte panik av BT-strider

De är inte så farliga som du tror, försökte jag intala mig själv i början av spelet. Men när man sedan blir nerdragen i marken av någon svart, geggig hand blir man lätt skräckslagen. Behåll ditt lugn och tänk att allt går att lösa.

Spelet berättar inte det särskilt tidigt in i upplevelsen, men du kan absolut använda ”hematic grenades” mot fienderna. Scanna av BT-området och kasta en granat på den svarta skuggan, så försvinner den i ett nafs. Om du väljer att använda granater behöver du inte smyga runt lika mycket.

När du väl blir tagen av en BT – det kommer att hända förr eller senare – kan du också ta fram granaterna. Spring bort till en plats där det är lugnare, vänta in den läskiga valen och sikta ditt vapen mot den.

Håll ut! Det blir lättare att tackla BT:s längre fram.

10. Strunta i sidouppdragen i början

Det är redan tillräckligt med sidouppdrag i huvuduppdraget, om du frågar mig. Det är inte snålt med ”fetch quests” och jag tror att det kan bli lite slitigt att börja bocka av alla mindre uppgifter också. Släpp ”completionist”-mentaliteten och tänk att du alltid kan komma återvända och lösa fler problem vid ett senare tillfälle.

Läs också… Hideo Kojima gör det igen – ”Death Stranding” är årets bästa spel

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB