Startsida / Inlägg

Aviciis musikspel berör oroväckande lite

av Effie Karabuda
Foto: Hello There Games
Rate

Avicii Invector

Från 3 år

Format: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Swich, PC

Pris: Ca 199 kr

Utvecklare: Hello There Games

Utgivare: Wired Productions

”Avicii Invector” är en snygg hyllning till Tim Bergling. Men att trycka i takt till DJ-stjärnans låtar gör inte mycket för mitt inre känsloliv. 

Fyrkant, glid upp, L1, X, X, håll in L1. För första gången känner jag en liten vibration i gråtkanalerna när jag tajmar in knapptrycken till ”Fade into darkness”. Jag har absolut inte svårt för att bli rörd, herregud, jag kan böla till valfri scen i ”Mamma mia 2”. Men en alldeles för anonym och slätstruken fasad håller tyvärr tillbaka den värsta gråten i ”Avicii Invector”

Man skulle kunna se det som ett girigt grepp att uppdatera ”Invector”-spelet från 2017 med nya låtar från årets album och ge det en fräschare look. Eller så ser man det bara som en chans att släppa en betydligt mer genomarbetad hyllning till Tim Bergling

Foto: Hello There Games

Helt ärligt är det nya Avicii-spelet faktiskt snäppet vassare än det gamla. Till och med på den lättaste svårighetsgraden väcks mina latenta ”Guitar Hero”-skills till liv på nytt. Spelet skiner allra starkast i lokal multiplayer och funkar perfekt som en förfest-aktivitet. Kanske inte i mitt hem, men säkerligen hos många fans. 

Det är utmanande, kul och framför allt snyggt paketerat i ett neonlysande sci-fi-universum med sex stycken världar. Den futuristiska estetiken går verkligen hand i hand med Aviciis fistpumpande och laservänliga EDM-hits. 

Rymdtemat innebär dock att jag också får sällskap av piloten Stella och hennes skepp. De olika banorna varvas med Stellas småtokiga monologer som inte bygger vidare på någon längre story eller ens fyller ett comic relief-syfte. Man skulle kunna tro att en Flashback-kille skrev det här, men hon känns mest som en inkvoterad, ”cool” brud. 

SongList
Foto: Hello There Games

Till slut hamnar jag i alla fall i något slags flow med helt rätt rytm och tempo. Och då tänker jag tråkigt nog mer på att pricka rätt mönster på skärmen, än att till exempel ta in låttexten till ”Without you”. Jag vet inte om jag blir oberörd för att jag aldrig har kunnat relatera till Tim Bergling, eller om det är alla lager av häftiga effekter som gör upplevelsen grumlig. 

Oavsett anledning vill jag tro att det bara fanns goda intentioner bakom ”Avicii Invector”. Ett bevis på det är att en del av försäljningen går till Tim Bergling Foundation som jobbar för att förebygga psykisk ohälsa. Pengakossan har tack och lov inte mjölkats torr den här gången. 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB