Startsida / Inlägg

Pewdiepies paus kommer inte en dag för tidigt

av Effie Karabuda
Foto: Skärmdump

Den svenske Youtubestjärnan tar en välförtjänt timeout i början av nästa år. Att han inte blivit utbränd än är ett mirakel. 

Det finns en person jag absolut inte skulle vilja byta liv med. Eller, det finns ganska många, men Felix ”Pewdiepie” Kjellberg toppar definitivt listan. Tänk dig att vakna upp och behöva aktivera ”South Park”-rösten, sätta på dig ett par rosa, sponsrade hörlurar och vara på tokigt humör framför tittarna. Samtidigt som du ska hitta nya spel, nya vinklar och klippa ihop allt till en viral hit. 

I flera års tid har spelprofilen levererat en video varje dag – med några få undantag. Under en viss period la han till och med upp flera klipp om dagen. Och visst har det lönat sig. Det snabba fabrikstempot i kombination med hans försök att ständigt hålla sig aktuell och rolig har gett honom 102 miljoner prenumeranter. 

Jag är förvånad över att orken börjar dala först nu. I helgen berättade han, på ett väldigt odramatiskt sätt, att han är ”väldigt trött” och tar därför en paus i början av 2020. På obestämd tid. Men något säger mig att den högpresterande Youtubern inte direkt kommer köra en tre månaders-retreat till Bali. 

Kjellbergs energidepå borde ha tömts för längesedan. Han lägger ner hela sin själ i sitt arbete och är mycket av en ”one man show”. Trots hjälp från en redigerare har han full kontroll över sitt material, vilket också sätter en enorm press på honom. Han lever och andas sitt varumärke dygnet runt. 

Det är inte synd om världens mest kända gamer. Herregud, han har så mycket pengar att han skulle kunna vara ekonomiskt oberoende för resten av livet. Det finns sjuksköterskor i det här landet som är värda högre lön och mer ledighet än en gammal Chalmers-kille. Men jag vill inte heller förringa hans slit. 

I sju år har jag följt Pewdiepie och varit med när hans namn dragits in i terrordåd och n-ordet slunkit ur hans mun. Jag har också sett honom sitta med dimmig blick framför kameran och reagera på en Trump-meme, när han kanske hellre velat ställa in allt. 

Här är ett riktigt töntigt mamma-råd inför den kommande pausen. Snälla Felix, se nu till att ta en god kopp te och gå på långa promenader med Marzia. Glöm inte mössan, det är kallt ute!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB