Startsida / Inlägg

5-årige Miguel imponerar på ”Fortnite”-proffsen

av Effie Karabuda
Foto: Epic Games/Privat

Miguel, 5 år, från Götene har redan gjort sig ett namn inom e-sportskretsar. Men pappan Emanuel vill samtidigt inte sätta för stor press på sin son. 

Fingrarna rör sig snabbt över knapparna. Trots att Miguel aldrig tidigare spelat med mus och tangentbord tog det inte lång tid innan han fick ett grepp om tekniken. Hans pappa, Emanuel, beskriver det som att han nu har hela spelförståelsen – efter knappt ett år med ”Fortnite”.

Miguel vet när han ska backa, pusha eller överraska. Och när det är dags att stoppa och bygga runt motståndaren. Han kutar inte in rakt i en fight och börjar skjuta, även om hans sikte sitter som en smäck. Femåringen från Götene kan läsa av vilken situation som helst. Förutom möjligtvis ”endgame” när det bara finns ett fåtal personer kvar att slåss mot.

– Då är han lite rakt på och kan bli överrumplad från alla håll. Men det är inte min uppgift att träna honom och säga vad han ska göra. Han spelar för att han älskar det. Vill han lära sig så kommer han göra det, säger Emanuel som först intervjuades av Skaraborgs Läns tidning om sin son.

Ryktet om Miguels färdigheter har spridit sig i gamingvärlden. Efter far-och-son-besöket på Dreamhack i Jönköping i november var det många e-sportare som fick upp ögonen för den unge talangen. Bland andra norrmannen och ”Fortnite”-proffset Henrik ”Jkoe” Kvande Gerhardsen.

Han ville gärna utmana Miguel på en match, men blev tvungen att släppa tangentbordet mitt i spelet och vinka in Emanuel.

– Henrik frågade om det var okej om han fick köra allt han kunde mot Miguel, för annars skulle han få pisk.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Miggeman14 * Följ mig <3 (@miggeman14)

Även den kände spelaren Martin ”Mr. Savage” Foss Andersen delade med sig av sina tips till femåringen och uppmuntrade honom att fortsätta öva. Miguel har uttryckt det som att han vill ”spela med dem” och pekat på proffsen, men verkar samtidigt inte riktigt ha insett vad en e-sportskarriär innebär.

– Han vet inte hur mycket tid det kräver eller att pengar är inblandade. Jag är noga med att påpeka att man inte spelar för pengarnas skull, utan för att det är kul.

Emanuel har valt att tacka nej till alla organisationer som velat värva hans son.

– Han är bara fem år och jag vill inte binda upp honom till något. Han får avgöra själv när han blir stor. Vem vet, han kanske inte vill spela om några veckor och har tröttnat. Då får det vara så.

Som förälder har Emanuel känt att det varit viktigt att behålla spelandet som en rolig och lättsam hobby. Miguel spelar drygt tio timmar i veckan och har alltid vuxet sällskap, vilket gör att Emanuel kan avbryta ifall någon säger taskiga saker i chatten. Han ser också till att förklara skillnaden mellan spelet och verkligheten.

Det har inte varit ett dygnet runt-arbete för Miguel att bli så pass bra. Han hade bara en fallenhet för battle royale-succén från första början. Hans pappa beskriver det som att vissa barn kanske lär sig att spela piano snabbt, medan andra blir duktiga på just ”Fortnite”.

– Jag har fått klagomål från föräldrar som inte tycker om att han sitter vid datorn. Men om min son hade suttit klistrad vid ett piano eller ett schackparti hade det inte varit samma grej.

Miggeman14 finns att följa på Instagram och Youtube.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB