Startsida / Inlägg

Riot ger 95 miljoner till kvinnliga anställda – efter sextrakasserier

av Effie Karabuda
Foto: Wikipedia Commons/Mikael Landelius, TT

”League of Legends”-studion ger 95 miljoner kronor till sina kvinnliga medarbetare. Detta efter att två anställda stämt företaget för könsdiskriminering. 

Riot Games betalar ut ett skadestånd på 10 miljoner dollar, strax över 95 miljoner kronor, till alla kvinnor som arbetat på studion de fem senaste åren, rapporterar Los Angeles Times. Tidigare i år stämde två kvinnliga anställda sin arbetsgivare för könsdiskriminering och sexuella trakasserier.

”LoL”-utvecklaren föreslog då att man skulle förlika sig utanför domstol – något som båda parter nu har gått med på. Uppgörelsen träder i kraft efter att rätten godkänt den och omfattar drygt 1000 personer.

”Den här överenskommelsen är ett viktigt steg framåt och ett bevis på vår strävan efter att leva upp till våra värderingar, och att göra Riot till en inkluderande miljö för industrins främsta talanger”, skriver en talesperson i ett pressmeddelande.

I augusti förra året kom det fram att kvinnor på studion sextrakasserats, tystats ner och utsatts för olika hämndaktioner. Ett tiotal vittnen har beskrivit för sajten Kotaku att de levt i en grabbkultur där de blivit rankade utefter sina utseenden, fått dick pics skickade till sig och blivit tafsade på. Medarbetare som försökt prata om problemen har straffats, enligt stämningsansökan.

Skandalen har tvingat Riot att granska sin företagskultur. Den senaste tiden har man bland annat tillsatt fler kvinnor på ledarpositioner och tagit hjälp av experter.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB