Startsida / Inlägg

Pappa bygger handkontroll – så dottern kan spela ”Zelda”

av Effie Karabuda
Skärmdump: Rory Steel/Twitter

Hans funktionsvarierade dotter kunde inte spela ”Zelda” på sin Nintendo Switch. Då bestämde sig pappan för att bygga om en Xbox Adaptive-kontroll.

Än så länge är det bara Xbox som har en särskild kontroll för spelare med begränsad rörlighet. Vilket gör det lite svårt för vissa att kunna njuta av upplevelser på till exempel Nintendo Switch – om man inte har en händig förälder.

Rory Steel, som jobbar i techbranschen, byggde en helt egen handkontroll till sin dotter Ava. Hon har velat spela ”The Legend of Zelda: Breath of the Wild” precis som sina vänner, men haft problem med att hantera knapparna på Nintendo-konsolen.

Med Xbox adaptive controller som själva grunden och några specialbeställda delar från Ebay lyckades Rory skapa en kontroll till Switch. Efter att ha lött ihop allt och fixat lite med elen (ni hör hur tekniskt lagd jag är!!) var projektet klart.

Två stycken stadiga joysticks och ett gäng knappar senare var Ava redo att testköra! Hennes ansiktsuttryck är obetalbart.

Xbox adaptive controller släpptes hösten 2018 och anpassar sig efter spelarens behov. Man kan välja att styra med fötterna, axeln eller hakan om man har svårt med rörelse i händerna. Olika tillbehör kan kopplas in i basenheten, så som reglage, styrspakar och stativ. Knapparna är stora och programmerbara.

Förhoppningsvis vill även Playstation och Nintendo haka på tillgänglighetstrenden i framtiden.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Hanna Lindström
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB