Startsida / Inlägg

”Two Point Hospital” lindrar min växande coronaångest

av Effie Karabuda
Foto: Two Point Studios
Rate

Two Point Hospital

Från 12 år

Format: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Mac

Pris: Ca 399 kr

Utvecklare: Two Point Studios, Red Kite Games

Utgivare: Inverge Studios

I dessa pandemitider vill jag inget hellre än att driva sjukhus i ”Two Point Hospital”. För varje patient som botas känner jag lugnet infinna sig.

Att ”Two Point Hospital” släpptes till konsol i princip samtidigt som Stockholm fick sitt första coronafall var ett tecken från ovan. Någon ville skänka mig ett verktyg för att hantera min hypokondri – eller egentligen helt befogade oro.

När larmen rullar in och skräckrubrikerna tar över slår jag bara på mitt PS4 och låtsas som att allt är under kontroll.

Strategispelet tar verkligen lätt på sjukdomar. En kastrull på huvudet? Mundiarré? Uppblåst ego? Det är inte hela världen, allt går att lösa! Det märks att en brittisk utvecklare ligger bakom det här ”Wallace and Gromit”-osande påhittet. Men bakom den plojiga yta finns också ett tyngre arbete att stå i.

Foto: Two Point Studios

Jag sköter en privat business och det viktigaste är att pengarna rullar in. Vilket kanske är lite väl borgerligt, men whatever. Mina sjukhus ska få tre av tre stjärnor och ingen patient ska lämna stället missnöjd, eller i värsta fall avliden. Skötseln sker både på mikro- och makronivå. Plantor placeras ut för att höja stämningen och toaletter repareras, samtidigt som någon läskig scanner uppgraderas och jag bygger deluxe-rum för dyra behandlingar. 

Övergången från PC till konsol är kanske inte den smidigaste. Precis som i ”The Sims” saknar jag musen och kan bli frustrerad över hur segt det går att navigera runt byggnaderna. Men menyerna fungerar förvånansvärt intuitivt och sätter sig efter bara någon timmes företagsledning. 

Foto: Two Point Studios

Köerna bildas och patienter skyfflas in i olika rum. Diagnoser ställs, mediciner skrivs ut och folk lämnar sjukhuset friska och krya. Hybrisen är ett faktum. Kanske är JAG personen som kan rädda vårt land, och hela jorden, mot detta vidriga virus. 

Jag har aldrig mått bättre. Notiserna trillar in på min mobil. 500 människor i Sverige testas för corona! Totalt sju insjuknade! Men inget av det där når mig. Jag har inte ens gått in på kartjäveln där man kan se hur smittan sprider sig världen över. Så länge jag sitter vid handkontrollen och styr och ställer kommer ingen att fara illa. 

”Two Point Hospital” ger mig ro. Jag kommer att spela det fram tills att ett botemedel finns. Om inte jag blir den som framställer vaccinet… ;) 

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB