Startsida / Inlägg

10 bästa spelen som tröstar i coronakrisen

av Effie Karabuda
Foto: Nintendo

Vi har en tuff tid framför oss – men det finns ljusglimtar! Här är tio spel som får dig på andra tankar under coronapandemin. 

Det är inte lätt att hålla oron i schack under ett virusutbrott. Särskilt inte när man tvingas isolera sig hemma på obestämd tid och skapa helt nya rutiner. Men som tur är finns det alltid varma och mysiga spel att fly till!

Därför har jag slängt ihop ett gäng som jag tror kan hjälpa oss alla att bli på bättre humör, om så bara för en liten stund.

KRAM <3

1. Animal Crossing: New Horizons

Format: Nintendo Switch

Foto: Nintendo

Det här kan bli din räddare i nöden och ditt så kallade ”happy place”! På fredag (20/3) släpps äntligen fortsättningen på Tom Nooks äventyr. Du blir förvisad till en tropisk ö där du ska börja om på ny kula. Varva ner, gå och fiska, gro saker i trädgården, inred ditt hem och stifta nya bekantskaper. Här slipper du tänka på kaoset i den verkliga världen och kan släppa alla krav.

2. Persona 5

Format: Playstation 4, Playstation 3

Foto: Playstation

När du känner dig som mest instängd är det dags att ge dig ut på Tokyos gator. Självklart ska du bekämpa ondskan med dina gymnasiepolare och kasta dig in i turordningsbaserade strider. Men det är minst lika viktigt att utforska barer, sjunga karaoke och avnjuta en riktigt god ramen.

3. Civilization VI

Format: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Mac

Foto: 2K Games

Här finns inga myndigheter och statsministrar som säger åt dig vad du ska göra! Ta kontrollen över ditt eget styre och se hur din civilisation växer och frodas från stenåldern till digitala eran. Spelet kan verka komplicerat vid en första anblick, men det finns pedagogiska tutorials för nybörjare.

4. Pokémon Sword and Shield

Format: Nintendo Switch

Foto: Nintendo

Det är inte riktigt läge att ge sig ut på monsterjakt IRL, men i ”Sword” eller ”Shield” kan du vandra runt i Galar-regionen hur mycket du vill. Bli en proffstränare och besök en rad olika gym i nutida städer, snötäckta områden och djupa skogar. Det finns mängder med mysterier att lösa och alltid fler pokémon att fånga.

5. Minecraft

Format: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, iOS, Android

Foto: Microsoft

I världens mest populära spel kan upp till åtta spelare hänga online och bygga i princip vad som helst med pixliga block. Nu är det precis rätt tajming för det där drömprojektet som kan ta veckor eller till och med månader att färdigställa. Samarbeta och skapa ert eget Eiffeltorn eller Colosseum!

6. The Sims 4: Paradisö

Format: Playstation 4, Xbox One, PC, Mac

Foto: Electronic Arts

Överlag är ”The Sims” en höjdare om man vill komma bort från sitt verkliga liv. I expansionen ”Paradisö” tas eskapismen till en ny nivå. Coronaångesten är som bortflugen när du har fullt upp med att myspysa med en sjöjungfru, steka i solen, softa i din strandvilla och upptäcka grottor fyllda med skatter.

7. Stardew Valley

Format: Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, PC, Mac, iOS, Android

Foto: ConcernedApe

Lämna storstadsstressen och ta över din bortgångne farfars gamla bondgård. Lägg all din tid på att odla, skörda, vattna gräs och ta hand om ditt boskap så att pengarna rullar in. Passa också på att umgås lite med folk i byn. Du kanske till och med kan bilda familj med någon om allt går vägen…

8. Planet Zoo

Format: PC

Foto: Frontier Developments

Skifta fokuset från oss människor till djuren istället. Satsa på att driva ditt eget zoo med 80 olika arter och vårda dem så gott du kan. Alla djur styrs av artificiell intelligens och beter sig på samma sätt som i verkligheten. Obs! Se bara till så det inte blir incestuöst när du väl börjar avla!

9. Sea of Thieves

Format: Xbox One, PC

Foto: Microsoft

Ge inte upp kontakten med dina vänner bara för att du är isolerad. Upp till fyra personer kan ge sig ut på havets vågor i ett piratskepp och leta efter både juveler och äventyr. Ni kommer dessutom stöta på andra spelare och verkligen sätta samarbetsförmågan på prov. Många knasiga och oväntade uppdrag väntar på er!

10. Uno

Format: Playstation 4, Xbox One, PC

Foto: Ubisoft

Ni får absolut skratta åt mig nu. Men helt ärligt är Uno på konsol bland det bästa som har hänt mig. Det är rofyllt och kräver inte alls särskilt mycket hjärnaktivitet. Reglerna kan man sedan barndomen och det är busenkelt att hoppa rakt in i en match. Däremot har jag hyst, och kanske fortfarande hyser, ett stort agg gentemot AI-motståndarna. Särskilt AI Pudding. Men det är bara en tidsfråga innan jag klår den jäveln!

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB