Startsida / Inlägg

Sony avslöjar mer om Playstation 5 – det här vet vi

av Effie Karabuda
Skärmdump: Playstation/Youtube Foto: Piqsel

Sonys systemarkitekt Mark Cerny berättar mer om jobbet bakom PS5 och vad som väntar oss. Här är de senaste detaljerna kring den nya konsolen.

Missade du Mark Cernys livesända presentation av Playstation 5? Grattis, då slapp du ödsla bort en timme av ditt liv! Å andra sidan, vad är väl en bortslösad timme i dessa coronatider…

Nej men helt ärligt hade jag hellre stirrat på ett blankt A4-papper än på den här presskonferensen. Cerny pratade med en mjuk tutorial-röst, blinkade knappt och hade memorerat varje ord. Han stakade sig inte en gång. Det var som att han läste upp allt i en enda utandning.

Hursomhelst, jag har gjort min plikt och sammanfattat det viktigaste. Det vill säga allt som inte hade alltför hög snark-faktor.

Vi fick inte ta en titt på konsolen och har fortfarande ingen aning om hur den ser ut, eller vad priset landar på. Men det var ett himla snack om ”audio” och hur det nya 3D-ljudet kommer att revolutionera nästa konsolgeneration.

Med hundratals ljudkällor känns det ”som att du klivit in i the Matrix”. Om du har hörlurar på dig kommer ljudupplevelsen vara extra maxad, typ som att du är på plats i själva spelet. Du kommer att höra effekter från alla olika håll – till och med bakom dig.

Tidigare har man ju satsat väldigt mycket på ljudet i Playstation VR, och nu låter man sig inspireras av tekniken från headsetet.

En annan stor nyhet är de i princip obefintliga laddningstiderna – tack vare hårdvarans SSD. Du kommer inte längre behöva vänta på att en patch ska installeras utan det sker på nolltid. PS5 laddar in 2 gb på 0.27 sekunder, medan gamla PS4 laddade 1 gb på 20 sekunder.

Det här innebär att du hoppar rakt in i spelet igen efter att du har dött och slipper stirra på en laddningsskärm. Cerny menar att skillnaden är så pass drastisk att man funderar på att lägga in en slags ”fade” så att övergången inte känns alldeles för snabb. Dessutom blir ”fast travel” verkligen ”fast” på riktigt och du behöver inte stå och vänta i till exempel en hiss i en halv livstid (jag kollar på dig, ”Mass Effect”).

Däremot blir Xbox Series X starkare på grafikfronten med sina 12 teraflops jämfört med Playstation 5 som enbart har 10,28 teraflops att skryta med.

Det har ryktats om att spel från gamla generationer – alltså PS1, PS2 och PS3 – ska hänga med till den nya konsolen. Men Cerny nämnde ingenting om den sortens bakåtkompatibilitet.

Han var dock tydlig med att 100 stycken PS4-titlar ska finnas tillgängliga när PS5 släpps. Urvalet har teamet gjort genom att titta på vilka spel som har varit mest populära bland användarna.

Jahapp, det var det hele. Peace out.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB