Startsida / Inlägg

Bekräftat: Rockstar håller på att utveckla ”GTA 6”

av Effie Karabuda
Foto: Rockstar Games

Äntligen kan vi vara säkra på att ”GTA 6” blir av. Men Rockstars nya arbetskultur ser ut att ha stora effekter på det efterlängtade släppet. 

Rockstar Games har precis satt igång med utvecklingen av nästa ”Grand Theft Auto”-spel, avslöjar Kotaku i ett reportage om studions företagskultur. Sajten har tidigare rapporterat om personal som vittnat om tuffa förhållanden där man inte fått betalt för ”crunch”, det vill säga övertid.

Under arbetet med ”Red Dead Redemption 2” var det många som kände sig tvingade att vara på kontoret mer än nödvändigt. Men nu säger studiochefen Jennifer Kolbe att man försöker bekämpa crunchkulturen.

”Under de senaste månaderna har vi jobbat med många olika områden inom företaget, kollat på vad som funkar och inte funkar, vad vi är bra på och vad vi kan förbättra”, skriver Kolbe i ett mejl till Kotaku.

Efter Kotakus granskning har Rockstar börjat ta tag i problemen, menar flera av de 2000 anställda. Det här har påverkat utvecklingen av nya ”GTA” som görs i ett lugnare tempo, särskilt nu under coronakrisen. Företaget säger sig ha förståelse för att man inte är lika produktiv och prioriterar tid med familjen under covid-19.

Dessutom tänker man släppa ”GTA 6” i en mindre version än vad spelarna kanske är vana vid. Istället för ett fullskaligt Rockstar-spel i en riktig ”open world”-anda kommer man att börja lite smått för att sedan expandera med uppdateringar längre fram.

Att en av grundarna, Dan Houser, lämnat företaget ska också ha minskat stressen och ändringar i sista minuten, enligt flera. Houser har tidigare berättat att han och hans manusteam jobbade 100 timmar i veckan för att bli klara med ”Red Dead Redemption 2”.

Det är oklart när nästa del i ”Grand Theft Auto”-serien kommer ut. I nuläget är man som sagt i en väldigt tidig utvecklingsfas.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB