Startsida / Inlägg

Grattis Pac-Man på 40-årsdagen!

av Effie Karabuda
Foto: Bandai Namco 

Ett av världens mest ikoniska spel fyller 40 år idag. ”Pac-Man” firar medelålderskrisen med bland annat en hysterisk musikvideo. 

Den 22 maj 1980 gjorde ”Pac-Man” sin debut i en arkadhall i Tokyo. Ni känner såklart till upplägget; den hungriga huvudkaraktären är fast i en labyrint och käkar prickar, samtidigt som han försöker undvika elaka spöken.

Spelet fick ett stort genomslag i Japan och tog sig snabb till västvärlden och USA för att fortsätta sin framgångssaga.”Pac-Man” var banbrytande på många sätt. Det var ett av de första spelen som använde sig av AI-styrda fiender och introducerade ”power up”-mekaniken där man kunde samla bonuspoäng.

Utvecklingen av kultsuccén började redan tidigt 1979 och leddes av Toru Iwatani och hans nio kollegor. Tanken var att man ville skapa något som inte var alltför våldsamt och tilltalade både män och kvinnor. Man hoppades också på att locka en yngre målgrupp med de färgglada figurerna.

Det sägs att inspirationen bakom Pac-Mans look är en pizza, fast med en bortskuren slice. Ursprungligen hette dock spelet ”Puckman” som en slags referens till karaktärens hockeypuck-liknande form.

I och med 40-årsdagen kapitaliserar såklart Bandai Namco på klassikern och säger att den är ”mer relevant än någonsin”. Jag vet inte om jag håller med, men det är alltid kul när spelföretag storsatsar på sådana här firanden och skapar hashtags som #jointhepac.

Här har vi den officiella videon och specialskrivna låten för födelsedagen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB