Startsida / Inlägg

Ny tävling ska få gamers att äta mer grönsaker

av Effie Karabuda
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT, Kostministeriet

Kostministeriet tar mammarollen till en ny nivå och uppmanar gamers att äta mer frukt och grönt. Belöningen? Exklusivt gear till favoritspelen. 

Under mina tonår tjatade mamma konstant om att jag skulle få skörbjugg ifall jag satt inne och gejmade hela dagarna och åt kolakakor till lunch (jag brukade sluka en sats på 30 kakor, rip min förbränning). Därför känner jag mest irritation men också en viss värme inför Kostministeriets nya initiativ.

”Nidbilden av gamers kosthållning brukar sträcka sig lite skämtsamt till Jolt-cola, mikrade piroger och ostbågar. Så en stor del av vår utmaning är att få dem nyfikna på andra smaker, utan att vifta med några pekpinnar”, säger Claes Henriksson, ansvarig för Kostministeriet, i ett pressmeddelande.

Kampanjen med boomer-namnet ”Eat ’em to level up” vill uppmuntra unga i främst åldrarna 15-26 år att frossa i frukt och grönsaker. Som belöning kommer de att få ”sällsynta och dyrbara” skins, rustningar och vapen i ”League of Legends”, ”CS:GO” och ”Valorant”.

För att få prylarna behöver man gå med i tävlingen som pågår den 14-25 juni. Varje dag klockan 17 släpps nya föremål. Deltagarna ska då äta rätt mängd och sort av de efterfrågade frukterna och grönsakerna och lägga upp ett bevis på sin insats i form av en video. Den som är snabbast vinner.

Det verkar dock vara lite oklart vad Kostministeriet definierar som ”frukt och grönt”. På hemsidan tipsar de om att man ska ”chilla ner med lök”, eftersom lök förhöjer smakerna och dämpar ragequits. Källa på det?

De rekommenderar också grillad ananas med – håll i er – muscovadosocker och vaniljglass. Jag vet inte hur ni känner, men jag tycker det osar skörbjugg långa vägar.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB