Startsida / Inlägg

Låt dig inte luras – sockersöta ”Fall Guys” är på liv och död

av Effie Karabuda

Rate

Fall Guys: Ultimate Knockout

Från 3 år

Format: Playstation 4, PC

Pris: Ca 199 kr (gratis t.o.m. 1 september för PS Plus-medlemmar)

Utvecklare: Mediatonic

Utgivare: Devolver Digital

Äntligen har battle royale-genren skakat av sig allvaret, tänkte jag. Men ”Fall Guys: Ultimate Knockout” kan göra vem som helst till en osympatisk vinnarskalle. 

Här finns inga vapen, inga ”chicken dinners”. ”Fall Guys” har valt en annan väg där battle royale inte behöver gå ut på att skjuta varandra. Istället kan man förlita sig på att ett gameshow-format à la ”Wipeout” kommer att skapa tillräckligt med spänning.

60 stycken färgglada och gängliga gubbar står uppradade och är redo att ta sig an den första av fyra utmaningar. Det gäller att överleva så länge som möjligt, ta sig till finalen och bli den sista att roffa åt sig kronan. Men vägen dit är snårig. I vissa banor blir jag brutalt misshandlad av olika hinder och studsar ofrivilligt till höger och vänster. I andra matcher knuffar jag en enorm boll in i mål tillsammans med ett gäng lagkamrater. Vi snor också varandras svansar, hoppar genom ringar för att samla poäng och undviker att bli bortskuffade av opålitliga väggar. 

Foto: Mediatonic

Det bjuds på pigga melodier och färgskalor som hade fått Sofia Coppolas Marie Antoinette-film att framstå som svartvit. ”Nu ska vi ha kul!” är det genomgående budskapet. Och det krävs ingen stor erfarenhet för att kasta sig in i leken. Men det gäller att man tål den. 

Även om jag tänker så strategiskt som möjligt och försöker undvika de största horderna av motståndare kan jag när som helst tappa försprånget i racet. Kanske kastar sig någon över mig precis innan mållinjen. Inte för att den spelaren verkligen vill vinna, utan för att hen bara går igång på att sabotera för andra. Här kan man absolut vara ”the bigger person”. Men jag väljer hellre en lite mer primitiv inställning och skriker ut saker som bara hade kommit ur munnen på en kränkt ”Paradise Hotel”-deltagare. 

Foto: Mediatonic

Spelet som kändes så välvilligt i första rundan har fått allt sitt gulligull bortblåst i den fjärde och sista ronden. Kronan. Ska. Bli. Min. Jag vet inte riktigt varför, för det är inte som att jag dölängtar efter att få byta till mig nya kosmetiska prylar eller så. Jag bara måste vinna. Är det för min stolthets skull? Men det finns ju inget i det här spelet som är värdigt!! Vad är det som sker?

Trots själslig förvirring fortsätter jag spela om och om igen med 59 lika adrenalinstinna främlingar. ”Fall Guys” tar fram det värsta i mig. Men det känns av någon anledning ändå mer okej att kalla någon för rövhuvud i en äckelsöt miljö.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB