Startsida / Inlägg

”Cyberpunk 2077”-studion tvingar anställda jobba helg

av Effie Karabuda
Foto: CD Projekt Red

Den polska studion CD Projekt Red lägger in en extra växel inför lanseringen av ”Cyberpunk 2077”. Nu tvingas de anställda jobba sex dagar i veckan.

I måndags gjorde CD Projekt Red klart för sin personal att de måste jobba sex dagar i veckan fram tills att ”Cyberpunk 2077” släpps i november, rapporterar Bloomberg. Beskedet går emot den polska spelutvecklarens tidigare löfte om att undvika obligatorisk ”crunch”, det vill säga arbete övertid.

Förra året sa Marcin Iwinksi, en av cheferna på studion, till sajten Kotaku att han var övertygad om att ingen skulle behöva jobba över på företaget. Men nu verkar det ha blivit ändring på den saken. En anställd som vill vara anonym berättar för Jason Schreier och Bloomberg att flera redan slitit under helger och kvällar det senaste året.

I ett mejl som gått ut till alla på studion förklarar den högste chefen Adam Badowski att de har en stor arbetsbörda framför sig. Buggar och andra glitchar ska fixas innan ”Cyberpunk 2077” släpps den 19 november.

”Jag tar allt ansvar för bakslaget som kommer med det här beslutet. Jag vet att det här är motsatsen till vad vi tidigare har sagt om crunch. Det går också emot vad jag personligen trodde för ett tag sedan, nämligen att crunch aldrig ska vara lösningen. Men vi hittade inget annat sätt att navigera situationen på”, skriver Badowski.

Det innebär, enligt mejlet, att alla kommer att jobba på i vanlig ordning under veckan, plus en dag till under helgen. De som arbetar övertid kommer få betalt för det, vilket deppigt nog är rätt så ovanligt i spelbranschen.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB