Startsida / Inlägg

Snart försvinner Facebook-favoriten ”Farmville” – för alltid

av Effie Karabuda
Foto: Zynga, Facebook

En speljuvel går snart ur tiden. ”Farmville” – som både förgyllt och terroriserat folks liv – lämnar Facebook för gott i slutet av året. 

Trots att det var flera år sedan ”Farmville” dök upp i varje liten Facebook-vrå, så minns jag det som igår. Plötsligt var alla – eller okej, kanske framför allt boomers – ihärdiga gamers. Notiserna strömmade in och det kändes nästan som att den sociala plattformen tvingade på människor bondelivet under pistolhot.

Men den 31 december 2020 är det över. ”Farmville” säger hejdå för alltid. Från och med 2021 finns nämligen inget stöd för Adobe Flash-drivna spel på Facebook. Miljontals spelare får alltså söka sig till andra plattformar för att få sig en ”Farmville 2”- eller ”Farmville 3”-kick.

När spelet kom till världen 2009 blev det en omedelbar succé. Facebook-flödet fylldes med olika förfrågningar om vatten, frön och jag vet inte vad alla dessa digitala bönder behövde för att piffa upp sina gårdar.

För oss riktiga gamers kändes påhittet kanske som ett hån, men för många blev det en inkörsport eller i alla fall ett litet smakprov på vad gamingvärlden hade att erbjuda. Särskilt för den äldre generationen.

Med det sagt drar jag ändå en lättnadens suck när jag tänker på att den här eran är över. Facebook har väl ändå fullt upp med att satsa på streamers och annat innehåll som ska konkurrera ut både Twitch och Youtube på spelfronten.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB