Startsida / Inlägg

Storleken på PS5 håller mig vaken om nätterna

av Effie Karabuda
Foto: Privat, Sony

Playstation 5 är den största konsolen i modern tid. Hur den ska klämmas in på min tv-bänk är en svårlöst gåta.

November närmar sig med stormsteg. För många innebär det en obeskrivlig glädje, eftersom det är då den nya konsolgenerationen tågar in. Men för varje dag som bockas av i kalendern blir jag bara mer och mer stressad. Så fort jag stänger ögonen om nätterna är det inte klimatångesten eller det politiska läget i världen som griper tag i mig.

Inte ens bilden av en isbjörnsunge som klamrar sig fast på ett smältande isblock kan få mig att kallsvettas. Högst upp på min priolista finns något helt annat. En tanke jag inte kan skaka bort. En tanke som förföljer mig ända inpå småtimmarna. Nämligen att Playstation 5 är den största konsolen världen någonsin har skådat.

När jag ligger där i sängen ställs min hjärna om till någon slags Ikea Home Planner där jag gör mentala ritningar över ytan på min tv-bänk. I nuläget har jag en perfekt set-up. Både PS4 Pro och Xbox One får plats under själva tv-skärmen, där jag har ett litet utrymme med en höjd på ungefär 70 mm. Men Sonys nya bjässe är – i liggande position – 104 mm tjock. Det är en omöjlig ekvation.

Jag har inget annat val än att ställa den på höjden. 390 skyhöga millimeter. Det hade lika gärna kunnat vara Turning Torso som tävlade om utrymmet bredvid min Switch. Bakom tv:n är inte heller ett alternativ för där trängs sladdar och annan skit som jag helst förtränger. PS5:an måste tyvärr – tillsammans med Xbox Series X – placeras inuti själva möbeln.

Öppnar man bänken hittar man ännu ett Tetris-helvete. Ska jag behöva flytta på mitt Battlestar Galactica-brädspel för att göra plats för maskinjäveln? Samt alla handkontroller och tiotusentals hdmi-sladdar jag samlat på mig genom åren? Och såklart spel till alla möjliga format.

Jag vägrar dessutom identifiera mig med en person som döljer sina konsoler för att upprätthålla en viss homestyling-nivå. Nej, jag står för att jag lever och andas gamer-livsstilen och ingen ska få döma mig.

Äh, jag vet inte. Kanske har jag helt fel prioriteringar. Det behöver inte vara PS5:an som är problemet – nä, skulden bör läggas på tv-bänken. Den måste ryka.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB