Startsida / Inlägg

”The Sims 4 Star Wars” en enda stor reklamkampanj för Disney World

av Effie Karabuda
Foto: Electronic Arts
Rate

The Sims 4 Star Wars: Resan till Batuu

Från 12 år

Format: PC, Mac, Playstation 4, Xbox One

Pris: Ca 199 kr

Utvecklare: Maxis

Utgivare: Electronic Arts

”The Sims 4” tar inte tillvara på ”Star Wars”-magin. Den nya expansionen hade kunnat bli storslagen om inte Batuu känts som ett tomt skal. 

Slåss med ljussabel i ”The Sims”? Hur fel kan det bli? Katastrofalt fel, faktiskt. Det lät bra på papper; min sim skulle få åka till den avlägsna planeten Batuu för att leva sitt bästa liv bland stormtroopers och ikoner som Kylo Ren och Rey Skywalker. Men väl på plats finns inte mycket att hämta. EA har byggt en teaterkuliss utan riktigt innehåll som bara är till för att marknadsföra Disney World.

Världen som utvecklarna har snickrat ihop är i princip en exakt replika av nöjesparkens ”Star Wars”-upplevelse Galaxy’s Edge. Dessutom är den inte beboelig, utan blott ett resmål för simmarna. Visst kan jag stanna hur länge jag vill, men jag kan inte bosätta mig där på riktigt och skapa ett hem eller en familj. Faktum är att jag knappt kan göra någonting.

Foto: Electronic Arts

Nästan alla byggnader är hubbar som inte går att besöka. Så när jag ska köpa en ljussabel, droid eller något så banalt som ett glas vatten försvinner min sim in i lokalen och en bild på butikens ägare dyker upp, ihop med en liten textruta. Cantinan är ett av få ställen som faktiskt går att uppleva i sin fullaste prakt, där jag kan spela sabacc och snacka skit med bartendern. Men den tappar snabbt sin charm. 

Själva uppdragen går ut på att jag väljer vilken fraktion jag vill stötta – första ordningen (jag vet, det låter hemskt på svenska), motståndsrörelsen eller rackarna. Sedan är det bara att börja beta av olika sysslor för att stärka min position och få in stålar för olika estetiska uppgraderingar.

Uppdragen är verkligen på en brutal snark-nivå, oftast scannar jag bara av en massa rymdskepp på löpande band. Alla ögonblick som hade kunnat bli minnesvärda har EA sjabblat bort. Jag får inte ens se när jag sätter mig i cockpiten på Millennium Falcon. Så fort Han Solos älskling flyger iväg återvänder textrutorna och jag tvingas klicka på olika alternativ i ”berättelsen”. Det är helt ofattbart hur man kan gå miste om så mycket potential. 

Foto: Electronic Arts

Det kanske är bättre att strunta i den utstakade storyn och ge sig hän åt sin egen fantasi istället. Typ gå all in för att sexa upp Kylo Ren. Men tyvärr är världen så oinspirerande att jag inte ens är sugen på det.

EA har verkligen låtit sin girighet drabba ”Star Wars”-varumärket ännu en gång. Kalla mig för en hippie, men det sista ”The Sims 4” behöver är ännu ett kapitalistiskt påhitt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB