Startsida / Inlägg

Nya konsolerna kostar 6000 kronor – men det slutar inte där

av Effie Karabuda
Foto: Xbox/Playstation

Många riskerar att betala flera tusen för Playstation 5 och Xbox Series X – utan att kunna utnyttja all kraft. Om man inte öppnar upp plånboken ännu mer.

Det finns de som ger sig in i den nya konsolgenerationen med full koll på vad som krävs för att spelen ska rulla på bra. Den här texten är inte för er, kära tekniknördar. Jag riktar mig till alla vilsna själar där ute (kanske framför allt föräldrar) som kommer att kasta pengar i sjön om de köper Playstation 5 eller Xbox Series X utan att ha rätt förutsättningar.

Både Sony och Microsoft skryter med ny hårdvara som kan leverera 8K-upplösning och 120hz. Allt det här är framtidssnack. Det går inte att koppla in en ny konsol i en gammal tv och hoppas på Askungen-magi. PS5 och Series X kostar drygt 5990 kronor respektive 5695 kronor av en anledning, nämligen för att de besitter enorm kraft. En kraft som inte kan utnyttjas till fullo om du inte köper tillbehör som matchar.

För det första behöver du en väldigt ny tv (i alla fall från 2019, helst 2020) vars bildskärm har stöd för 120hz. Annars går du miste om snabbheten som är tongivande för hela nästa generations spelupplevelse. Det innebär att du kommer behöva punga ut minst 10 000 kronor utöver själva konsolen, beroende på hur mycket du vill satsa.

Glöm inte heller att skaffa en förstärkare för att få ut det bästa ljudet. Den måste dessutom ha en ingång för hdmi 2.1 (2.1-glitchen ni mejlar om ska vara fixad till lansering) som i sin tur ger 120hz och 4K/8K, annars är det ingen idé med en ny tv. Släng också på en stark router som klarar av att många olika enheter är uppkopplade samtidigt – om du till exempel vill streama film medan en gamingsession pågår. 

Konsoler har aldrig tidigare krävt så här mycket av sina konsumenter. Det märks att både Playstation och Xbox vill närma sig PC-territoriet. På gott och ont. Som inbiten spelare välkomnar jag högupplöst spelande med knappt några laddningstider. Men frågan är om barnfamiljer med tajt budget verkligen behöver eller ens vill lägga sig på den här nivån. 

Det finns fortfarande en ”casual” målgrupp som kanske bara vill ha nya ”Fifa” till sina barn och ett och annat actionspel. Mitt tips för dessa spelare är att spara slantarna för framtiden när priset på en 120hz-tv har gått ner och den nya generationen är mer inarbetad. Det kommer ta tid innan vi har spel som ens kan leva ut konsolernas maxkraft. 

I nuläget är det lika bra att skaffa en begagnad PS4 Pro/Xbox One X, eller åtminstone den lite billigare Xbox-varianten Series S om man verkligen vill hänga med i svängen.

Köp aldrig något nytt bara för att det är nytt.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB