Startsida / Inlägg

Kända gamers håller utsatta barn sällskap under julen

av Effie Karabuda
FOTO: KALLESTAD, GORM / TT NYHETSBYRÅN, ANDERS WIKLUND/TT

Bris och Svenska E-sportförbundet låter tre av Sveriges mest populära streamers bli julvärdar. Under julafton spelar de ihop med barn som känner sig ensamma. 

Ända från förmiddagen fram till kvällen fylls julafton med streams från tre kända gamers. ”WoW”-mormorn Jenyfear, ”Fortnite”-kreatören Kevzter och ”Roblox”-stjärnan Tomu kommer att spela för och med unga som behöver sällskap under dagen. Spelprofilerna ska turas om att sända och möta barnen i olika matcher online.

Kevzter tycker att klimatet i gamingvärlden har blivit stökigare under pandemin och att det finns fler troll som sprider dålig stämning. Han upplever också att många spelare uttryckt att de mår dåligt och oroar sig över covid-läget.

”Sedan starten av min karriär som spelkreatör har jag kämpat för att vara en bra förebild, stå för rätt saker och vara ett lyssnade öra för både unga som gamla”, säger Kevzter i ett pressmeddelande.

Under julvärdarnas streams kommer det synas information om Bris i bild. En kurator kommer vara ständigt närvarande digitalt. Alla som känner oro och nedstämdhet eller har en stökig jul, ska veta att det finns en kurator som går att prata med gratis och anonymt.

”Julen ska vara en trygg och rolig tid för alla barn och unga, men den traditionella julen är inte rätt för alla. För oss är det viktigt att julfirandet utgår från barnens intressen, att de har möjlighet att fira på sitt sätt och att de har alternativ till vad som traditionsenligt har erbjudits”, säger Jonas Öberg, talesperson för Svenska E-sportförbundet.

 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB